2009. augusztus 5.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kalózok a Margitszigeten

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadot augusztus 8-án lepik el a tengeri haramiák, de csak a jámborabb fajtából valók, ugyanis Gilbert és Sullivan zenés darabjában a vajszívű kalózok a fosztogatás helyett inkább szűzlányok kegyeiért küzdenek. A királynő kalózai igazi családi szórakozást kínál: könnyed, meseszerű, zenés darab, felnőtteknek szóló humoros utalásokkal.

William Schwenck Gilbert és Arthur Sullivan Pirates of Penzance című kétfelvonásos komikus operettjét 1879 szilveszterén mutatták be New Yorkban. A darab elsöprő sikert aratott a közönség és a kritikusok körében egyaránt, így nem is volt kérdéses a további sorsa. A bemutató után Londonban tűzték műsorra, ahol közel négyszáz előadást ért meg.

A ma már több mint egy évszázados, mindenhol nagy sikerrel játszott darabot 1980-ban Joseph Papp kissé átdolgozva és felfrissítve ismét műsorra tűzte az ősbemutató helyszínén, majd a Broadway-n kezdték játszani, ahol nem kevesebb, mint 787-szor volt műsoron, és több Tony-díjat is besöpörtek vele. Ez az előadás azért is emlékezetes, mivel a Kalózkirály szerepét itt Kevin Kline játszotta.

Hogy a darab mennyire igazodik a kor igényeihez, azt jól jelzi, hogy a legújabb bemutatókon, már egyértelműen érződik rajta egy szintén sikeres kalóz történet, A Karib-tenger kalózainak a hatása. Az utalások persze humoros formában történnek, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a 80-as években játszott előadásra mennyire hatással volt a Monthy Pyton féle angol humor.

Talán mi magyarok is hozzá tudunk valamit tenni ehhez a fergeteges zenés darabhoz, hiszen idehaza Varró Dániel fordításában hallhatjuk a humoros szövegeket. Sőt, ha még azt is figyelembe vesszük, hogy a kalózinas szerepét az egykori Cotton Club Singers tag, László Boldizsár játssza, akkor valószínűleg senki nem fog csalódni ebben a bohókás és könnyed operettben.

Az előadásra egyébként 100 Ft-os jegyakcióval várják a 14 év alatti gyermekeket. Az akció nem érvényes az online jegyvásárlásra (bankkártyával vagy mobil telefonnal való fizetés), és csak a www.szabadter.hu oldalról megrendelt jegyekre, valamint a színház saját pénztáraiban (Margitszigeti Szabadtéri Színpad és Városmajori Szabadtéri Színpad) megváltott jegyekre érvényes.
***

William Schwenck Gilbert és Arthur Sullivan: A királynő kalózai
Helyszín: Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Időpont: 2008. augusztus 8., szombat
Esőnap: 2009. augusztus 10.
Kezdés: 20.30.
Jegyárak: 8.400 Ft, 6.900 Ft, 5.900 Ft, 4.900 Ft, 3.900 Ft, 14 éves kor alatt 100 Ft.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei