2009. október 2.Balkány Nóra
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A színház kész kabaré! - Ephraim Kishon írásai alapján

Hoffmann Ferenc, Kishont Ferenc, Ephraim Kishon. 3 név tagol egy 81 év-hosszú zsinórt. Az ember mindennek a kezdetén kap egy hangsort, amit később visel, talán megváltoztat és mindenki tudja, hogy nomen est omen. Hoffmann Ferenc névváltoztatásainak okai viszont a nagybetűs Élet, a már történelmi XX. század és úgy általában a Sors maga.

A 7. Spinoza Zsidó Fesztivál keretében, a szeptember 11-én már játszott és felújított darab: Ephraim Kishon írásai alapján: A színház kész kabaré! október 7-én a Spinoza Házban újra műsorra kerül. Az író szerepében a Jászai Mari-díjas Székhelyi József (Fészek klub), közreműködik Orosz Anna, Várnai Szilárd és Borbély T. András, a rendező Czeizel Gábor. A 2005-ben elhunyt Kishon halála napján a Spinozában éppen egyik művét játszották.

A három név tulajdonosa Hoffmann Ferencként 1924 nyarán született, majd 1942-ben letette az érettségit, amit a munkaszolgálat és a koncentrációs tábor követett. Kishont Ferenc a háború után nem igazán találta a helyét a kommunista Magyarországon így 1949-ben kivándorolt Izraelbe egy hajón, tömve az új életet Palesztinában keresőkkel. Ephraim Kishon a nevét egy vámtiszttől kapta Haifa kikötőjében, amit aztán ismertté tett az egész világon.

Írásait a jellegzetes pesti zsidó humorról, kemény szatíráról, szellemes iróniáról lehet felismerni. Kishon számokban több mint 50 könyv, 43 millió eladott példány, 37 nyelvre fordítva, 5 dráma, 5 film, 2 Oscar- és 3 Golden Globe jelölés. Az 1980-as Mispahti (Családi Történetek) című könyvénél csak a Bibliát vették meg többen héber nyelven.

***


Ephraim Kishon írásai alapján: A színház kész kabaré!
Avagy mit lát egy civil (író) ha betéved a színházi fenevadak közé?

Időpont: 2009. október 7., 19:00.
Helyszín: Budapest, Spinoza Ház (Dob utca 15.)
Fellépők: Székhelyi József, Orosz Anna, Várnai Szilárd és Borbély T. András
Belépő: 2.500 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei