2009. október 12.Peiker Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Dogville - Végítélet a színpadon

A Bárka Színház 2009. október 24-én mutatja be a dán dogmafilmes, Lars von Trier 2003-ban készült filmjének színpadra alkalmazott változatát Anger Zsolt rendezésében. A Dogville nem kímél, keményen az arcunkba vágja, milyen kegyetlen is az emberi természet, ha hatalmat adnak a kezébe.

A történet egyszerű. Egy angyali jóság, kinek múltját homály fedi, bújdoklása során segítséget kér egy Isten háta mögötti kisváros jóravaló népétől, s cserébe ő is felajánlja segítségét. Önfeláldozó viselkedése azonban hamarosan nem elég már, kiszolgáltatottság és alázat elégíti ki csupán a vérszemet kapott városlakókat. A végítélet persze adott, sorsát senki sem kerülheti el.

Lars von Trier filmjében Grace-t Nicole Kidman keltette életre, a Bárka színpadán pedig Szorcsik Kriszta Angelikája fogja bennünk feléleszteni a lelkünk mélyén szunnyadó, talán tudat alatt mardosó bűntudatot. A darab rendezője, Anger Zsolt, aki a 39. Filmszemle Legjobb férfi alakítása címet is elnyerte idén, hangsúlyozta, hogy a darab a filmmel ellentétben ma játszódik. És nem szándéka kímélni a nézőt: "Lars von Trier megcsinált egy ilyen sztorit, de megadta azt a menedéket, hogy száz évvel ezelőtt játszódik, a világ másik végén. Én ezt nem akarom megadni, itt és most fog játszódni."

A színpadon átlag karaktereket megformáló színészek tükröt tartanak elénk. Ha magunkra ismerünk, magunkba kell néznünk. A Dogville képes mély sebeket felszakítani, és ezért hálásnak kell lennünk. Éreznünk kell a fájdalmat. Éreznünk kell, hogy emberek vagyunk.

***


Dogville
Bemutató: 2009. október 24.
Rendező: Anger Zsolt
Helyszín: Bárka Színház - Vívóterem

Játsszák:
Blaskó Péter m.v., Dévai Balázs, Fóti Zsófia, Gados Béla, Ilyés Róbert, Kálid Artúr, Kardos Róbert, Kovács Ádám, Margitai Ágnes m.v., Mucsi Zoltán, Parti Nóra, Réti Adrienn, Spolarics Andrea, Szabó Gábor, Szorcsik Krisztina, Telekes Péter, Varga Anikó, Varjú Olga

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei