2009. december 3.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Nemzeti Színház decemberi programjai

A december hónap igen mozgalmasnak ígérkezik a Nemzeti Színház életében. A sort a II. Gólem Fesztivál nyitja, amelynek keretében izraeli és izraelita színházakat látnak vendégül. Ezt a már jól bejáratott közönségtalálkozók követik és december 19-én a Gobbi Hilda Színpadon Tennessee Williams Orfeusz alászáll című darabja kerül bemutatásra Sopsits Árpád rendezésében.

II. Gólem Fesztivál

December 3-tól 5-ig, tehát csütörtöktől szombatig, a Gólem budapesti zsidó Színház és a Nemzeti Színhát együttműködésének köszönhetően a jelenkori izraeli színházak világába kaphatunk bepillantást. A fesztivál megnyitójára december 3-án 18.30-kor kerül sor és ezt követi is az első előadás a Gobbi Hilda Színpadon, a Dana Ruttenberg Group tolmácsolásában a NaBa (Na Baozen) című darab. Vitathatatlan, hogy a társulat segédletével a világ élvonalába tartozó modern izraeli táncművészet 2009-es termésének egyik legizgalmasabb alkotása látogat el Magyarországra.

December 4-én, pénteken, 19 órai kezdettel Federico Garcia Lorca: Yerma című darabja lesz látható, mely a hagyományos izraeli társadalmi berendezkedés elé tart görbe tükröt. Szombaton, még mindig a Gobbi Hilda Színpad programjainál maradva, Asher Kravitz: A zsidó kutya című darabját élvezhetik egy berlini zsidó család kutyájának szemszögéből a nézők a Hasimta Theatre előadásában. A Kaszás Attila terem programjai között szerepel a Gólem Színház két előadása, Nissim Aloni: Az amerikai hercegnő című darabja és A trükk, Borgula András rendezésében Etgar Keret nyolc novellájából összeálló színmű. Mindezek mellett pedig pénteken és szombaton 10:00 és 16:00 óra között Dana Ruttenberg tánckurzusán is részt vehetnek az érdeklődők.

A külföldi előadások mindegyike magyar felirattal látható, vagy fejhallgatón keresztül magyar szöveggel hallgatható.

Közönségtalálkozók

A Színházi Kritikusok Céhével együttműködésben ebben a hónapban is folytatódnak előadások után a nagysikerű közönségtalálkozók, ahol az érdeklődők választ kaphatnak azokra a kérdésekre, amelyek felmerülnek bennük az éppen aktuális darabok nézése közben. December 4-én A park című előadás után Kovács Dezső kritikus folytat eszmecserét a jelenlévőkkel. December 6-án, vasárnap, a Pánik című darabot követően Csáki Judit kritikus diskurál az alkotókkal a Kritikus óra keretében. December 9-én pedig egy igazán formabontó darab, a Nemzeti Színházban október 23-án debütált Bánk bán junior című előadás színészgárdájával találkozhat a közönség.

Nemzeti 11! - 30%-os jegyárkedvezmény december 11-én

Minden hónap 11-én 30% kedvezménnyel árulják a jegyeket, bérleteket egész nap a Nemzeti Színház meghirdetett előadásaira. Az Andrássy út 28. szám alatti jegyirodában és a színház jegypénztárában ráadásul ezeken a napokon a társulat tagjai várják a jegyvásárlókat. December 11-én, pénteken 11.00-12.30-ig az Andrássy úton Rátóti Zoltánnal, a jegypénztárban 15.00-16.30-ig Péterfy Borival, 16.30-18.00-ig pedig Kulka Jánossal találkozhatnak a nézők.

Orfeusz alászáll - Decemberi premier a Nemzeti Színházban

Ismét egy fantasztikus színmű, Tennessee Williams: Orfeusz alászáll című darabja kerül bemutatásra december 19-én Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán. A Marlon Brando főszereplésével készült 1959-es Sidney Lumet rendezte filmadaptációt talán már sokan látták, így az alaptörténet is ismerős lehet. A fiatal és jóképű Val Xavier (akit a filmben Brando játszott és most a színdarabban Szabó Kimmel Tamás alakít) megérkezik egy porlepte kisvárosba. Itt rátalál a nagyhatalmú, sötét múltú férje (Bodrogi Gyula) mellett is szeretet nélkül tengődő Lady-re (Udvaros Dorottya) akivel viszonyt kezdenek, nem tudva milyen lavinát indítanak el ezáltal.
A Sopsits Árpád rendezte három felvonásos darabban a főszereplők mellett Terhes Sándor, Péterfy Bori, Szarvas József, Nagy Mari, Murányi Tünde, Söptei Andrea, Molnár Pirosak és Gergye Krisztián játszanak.A darab bemutatóját követően december hónapban csak egyszer, december 21-én lesz látható. Ezután már csak a következő évben találkozhat vele a közönség.


Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei