2009. december 17.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mégis, kinek az élete? - Centrál Színház premier Rudolf Péterrel

A közelmúltban a Belső tenger, illetve a Szkafander és pillangó című film is ugyanazzal a kérdéssel foglalkozott, mint ami a Mégis, kinek az élete? című Brian Clark színműben is felmerül: van-e joga az embernek a saját haláláról rendelkezni? Az ügyben kitartóan harcoló, mozdulatlanságra ítélt szobrász szerepében Rudolf Péter brillírozik.

" Mondjuk van egy ember, aki olyan biztos az igazában, hogy nem tűr ellentmondást. Ha ez az ember egy béna szobrász, akkor paranoiásnak nevezzük. Ha viszont főorvos az illető, akkor vérprofinak." - vélekedik Ken Harrison szobrász, aki egy autóbaleset következtében vált mozgásképtelenné. És, hogy mi is az ő álláspontja, amelynek igazában megingathatatlan? Úgy véli, joga van úgy dönteni, hogy nem akar tovább élni.

Brian Clark 1972-ben íródott, eredetileg tévéfilmnek készült, majd színdarabbá átdolgozott drámája még manapság is tabukat döntöget, holott nemrégiben több filmes alkotás is foglalkozott az eutanázia kérdéskörével (például a Clint Eastwood rendezte Millió dolláros bébi). Magából a színműből is született egy sikeres mozgóképes adaptáció Richard Dreyfuss és John Cassavetes főszereplésével.

A kórházi szobában játszódó történet idehaza láthattuk már színpadon. Ősbemutatója 1980-ban volt a Madách Színházban, ahol a Szirtes Tamás rendezésében Huszti Péter és Piros Ildikó alakították a főszerepeket. A Centrál Színház előadásában a mozdulatlanságra ítélt hőst Rudolf Péter alakítja, míg orvosát felesége, Nagy-Kálózy Eszter játssza.

Összeszokott és a színházban többször bizonyított kettősük már önmagában garanciát jelent a sikerre, ám a fizikai képességeitől megfosztott szobrász története, akinek vibráló szelleme csapdába esett a használhatatlan testben, garantáltan elvarázsolt mindenkit, hiszen nem a halál akarására, hanem az élet élvezetére és szeretetére tanít minket.

A darab december hónap folyamán a 18-i bemutatót követően még kétszer, december 20-án és 29-én kerül műsorra. Jövő év elején pedig január 16-án és 20-án, majd február 6-án láthatják a nézők.

***


Brian Clark: Mégis, kinek az élete?
Bemutató: Centrál Színház, 2009. december 18.
Rendező: Puskás Tamás
Főszereplők: Rudolf Péter, Bálint András, Nagy-Kálózy Eszter, Oroszlán Szonja

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-10-03

Írt kommentek:

29 db

Fyfike 2010-01-17 09:59:35
"tetszett", elütöttem véletlenül, még mielőtt valaki kijavítana:-)

Csatlakozott:

2008-10-03

Írt kommentek:

29 db

Fyfike 2010-01-17 09:57:39
Tegnap láttam, csak ajánlani tudom minden olyan szinházba járónak, aki szereti a komoly gondolatokat ébresztő műveket. Nagyon tettszett, Rudolf Péter valóban brillírozott.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei