2009. december 24.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Green Day musical hatalmas sikerrel fut Kaliforniában

A Berkeley Repertory Theatre-ben idén ősszel bemutatott American Idiot című musical nem csak a közönséget varázsolta el, hanem a zenekar tagjait is, akik büszkék arra, hogy a nevükkel fémjelzett produkció "végre nem egy nagymamáknak szóló" zenés darab.

" Ez nem egy Green Day koncert, hanem egy színpadi produkció, a zenekar és Michael Mayer rendező közös munkája. Habár a banda nem tűnik fel a színen, de a show határozottan a rockzene jegyében fogant." - áll az apróbetűs megjegyzés az egyetem- és művészváros színházának honlapján. És talán egy-két vendéget valóban nem árt tájékoztatni, hogy mire is számíthat, ha beül a 2004-es Green Day album címét viselő American Idiot musicalre.

A darab néhány külvárosi fiatal életét mutatja be, akik kiábrándultságuk ellenére is a lehetőségeiket keresik az életben. Természetesen van személyes vonatkozása is az előadásnak: elsősorban a Green Day énekesének, Billie Joe Armstrongnak az életéből kerültek momentumok a musicalbe, de ez nem meglepő, tekintve egyrészt, hogy ő a fő dalszerző a zenekarban, másrészt pedig a produkció nagyrészt a banda előző, American Idiot lemezére épül, amely eleve egy fiatal életének megpróbáltatásait mesél el.

A Tony-díjas rendező, Michael Mayer (aki például 2004-ben Michael Cunningham regényéből Colin Farrell főszereplésével filmet is rendezett) mostanság csak Green Day pólóban ad nyilatkozatot a médiának, és persze egy dolog a promóció, de olyan elragadtatással beszél a musicalről, hogy annak is kedve támad megnézni, aki egyébként nem szereti a banda muzsikáját. És jól is teszi ha emellett teszi le a voksát, mert a produkció számos fiatal tehetséget vonultat fel, akiknek nemcsak ének- de hangszeres tudása is kiemelkedő. Nem mellesleg pedig olyan energiák vannak a darabban amelyek a székhez lapítják a gyanútlan nézőt.

"Michael személyében megtaláltuk a tökéletes rendezőt a darabhoz." - mondta Billie Joe Armstrong frontember a munka kezdeti fázisában - "És nem mellékesen az is fantasztikus dolog, hogy a musical a szülővárosunkban, Berkeley-ben kerül bemutatásra."

A darabban egyébként az American Idiot lemez szerzeményein kívül a legújabb Green Day albumról, a 21st Century Breakdownról is elhangzik jó néhány darab. Például a 21 Guns című nóta, amelynek színpadi adaptációja olyannyira szíve csücskévé vált a zenekarnak, hogy már az első előadás után rohantak is, hogy a színészgárdával közösen újra felvegyék azt.

" Ennél boldogabb nem is lehetnék, mert így olyan emberekhez is eljut a dalnak ez a verziója, akik egyébként nem néznék meg a darabot." - mondta lelkesen az énekes. A végeredményt pedig magunk is meghallgathatjuk a Green Day weboldalán. A musical hazai bemutatójára meg várhatunk, valószínűleg addig míg bele nem őszülünk.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Tré Cool 2009-12-28 12:19:33
Mint ahogy nem jön Budapestre a Green Day, úgy valószínűleg a musicel is marad USA-ban.

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei