2010. január 12.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Nibelung-lakópark - Mudruczó Kornél színházi rendezése mozgóképen

Január 14-én debütál a mozikban Mudruczó Kornél legendás Krétakörös rendezése, A Nibelung-lakópark. Térey János drámája anno a Budavári Sziklakórházban került bemutatásra, ám a filmen már a színdarab későbbi helyszíne, a Lipót, azaz az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet elevenedik meg, azaz jobban mondva népesül be.

A jobb sorsra érdemes Krétakör Színház előadásait már korábban is volt szerencsénk mozgóképen viszontlátni (pl. FEKETEország), ám a helyzet most mégis egy kicsit más. Hiszen ezt a darabot nem egy "ős" Krétakörös instruálta, hanem az a Mudruczó Kornél, aki A Nibelung-lakóparkon kívül A jég című, nem kevésbé elhíresült Szorokin művet is rendezte a társulat színészeivel.

A számtalan filmes adaptációnak köszönhetően kinek ne lenne ismerős Siegfried, Brünnhilde, vagy éppen Gunther neve? Ám a rendező és az író közös munkájában ezek a figurák a mai korba helyeződnek át.

Nagyvállalatok igazgatói és milliomos csemeték, akik nagyratörésükkel magukra haragítják az isteneket.
Wagner, A Nibelung gyűrűje című operaciklusa alapján készült Térey János műve. Ennek harmadik része, azaz a Hagen, avagy a gyűlöletbeszéd érett négyórás előadássá Mudruczó kezei között, és ez sűrűsödik most száz percnyi hosszúságúra a filmben. A darab nemcsak lerövidítve, hanem egyúttal átdolgozva kerül a nézők elé, így azoknak is tartogat újdonságokat a mozifilm, akik látták az eredeti előadást.

A főbb szerepekben a Krétakör "nagyjai" láthatóak: Nagy Zsolt, Gyabronka József, Péterfy Bori, Rába Roland, Katona László, Scherer Péter, Bánki Gergely, Terhes Sándor és Csákányi Eszter.

Január 17-én pedig a film bemutatást, és ezzel egyidejűleg a DVD megjelenését is bárki együtt ünnepelheti a KINO moziban az íróval, a rendezővel, a színészekkel és természetesen a Krétakör SzínészTánctZenekarával.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei