2010. január 15.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Januári bemutatók a színházakban

A 2010-es év szinte kivétel nélkül minden színházban premierrel indul, ami nem is olyan meglepő, tekintve, hogy az új évben fel kell rázni valamivel a színielőadásokra áhítozó közönséget. A komolyabb hangvételű darabok inkább a jövő hónapra tolódnak, január pedig komédiákban és bűnügyi történetekben bővelkedik.

Thália Színház
Molnár Ferenc első színpadi alkotását, A doktor úr című művet mutatják be január 15-én a Budapesti Operettszínház művészeinek tolmácsolásában a Thália Színházban. Egy gátlástalan ügyvéd, egy minden hájjal megkent tolvaj, egy korrupt rendőrtiszt, egy csalárd feleség és egy szerelmespár is részesei lesznek a krimibe oltott bohózatnak. Puzsér, a tolvaj szerepében Bajor Imrét láthatjuk majd, míg Dr. Sárkányt Földes Tamás alakítja. Január 29-én szintén egy kedélyesebb műfajú darabot, Beaumarchais-tól a Figaro házassága című művet élvezhetjük majd, méghozzá Bánfalvy Ági rendezésében, aki Rékasi Károly mellett a főszerepet is játssza.

Karinthy Színház
Renee Taylor és Joseph Bologna vígjátékára sokan kíváncsiak lesznek, már csak azért is, hiszen a darab Bodrogi Gyula rendezésében kerül bemutatásra. Két özvegyasszony (Voith Ági és Esztergályos Cecília) kalandjait követhetjük nyomon ebben a habkönnyű ámde fergeteges komédiában, ahol Koltai Róbert játssza a gaz csábítót, aki mindkét vígözvegy fejét elcsavarja. A darab január 7-től tekinthető meg a színházban. Január 22-én pedig Móricz Zsigmond Árvácska című regényének felhasználásával, azonos címmel mutatják be a rossz sorban élő árva kislány történetét, amelyet a regény világától eltérő közegbe helyezve próbálnak a fiatalok számára is könnyen befogadhatóvá tenni.

Katona József Színház
Január 29-én Weöres Sándor A kétfejű fenevad című műve kerül bemutatásra a Katonában Máté Gábor rendezésében. Ebben Ónódi Eszter, Bán János, Fekete Ernő és Kicsis Gergely játsszák a főszerepet. De a Kamra is készül bemutatóval. Egy nappal később, január 30-án debütál itt Pedro Calderón de la Barca Az élet álom című műve, melyben Lengyel Ferenc, Keresztes Tamás, Takátsy Péter, Elek Ferenc, Mészáros Béla, Pelsőczy Réka és Jordán Adél szerepel.

Magyar Színház
Arzén és levendula címmel bűnügyi bohózat debütál a Magyar Színházban január 29-én. A váratlan és valószerűtlen fordulatokban bővelkedő történet a második világháború alatt játszódik Brooklynban és egy olyan családot mutat be, ahol az ártatlannak tűnő idős nagynénik is sorozatgyilkosok. A Pinczés István rendezte fekete komédia abszurd helyzetek során át juttatja el a nézőket egy vérbeli, ámde mégsem véresen komoly bűnügy megoldásához.

Nemzeti Színház
Január 15-én Móricz Zsigmond Úri muri című műve kerül bemutatásra (korábbi cikkünket lásd itt). Az ezt követő napon, január 16-án pedig Törőcsik Mari jutalomjátékát élvezhetjük, aki Tábori György bohózatában, a Mein Kampfban tér vissza a Nemzeti Színház színpadára. Rába Roland második rendezése ez, a nagysikerű Pánik után. A történet főhőse egy könyvárus, aki nem csak árulja a könyveket, hanem ír is egyet - vagy csak szórakoztatja ezzel a többieket, akikkel összehozta a sors a Merschmeyer asszony mészárszéke alatti férfiszállón. Érkezik egy fiatal vidéki fiú, felvételizni akar az Akadémiára, hogy festőművész legyen. És érkeznek más archetípusok: az Isten, a Lány, a Halál; a jó is rossz és a rossz is jó - ahogy ez lenni szokott. A készülő könyv pedig egyre fontosabbá válik. A darab a Gobbi Hilda Színpadon kerül bemutatásra.


Centrál Színház
Neil Simon neve gyakorlatilag garancia a sikerre, így aztán A 88. utca foglyai című darabbal sem vehet nagyon zsákbamacskát a néző. A gazdasági válság miatt állásást vesztett férj szerepében Kern Andrást láthatjuk majd ebben a fanyar iróniával átszőtt vígjátékban, míg az őt hasztalanul vigasztalni próbáló nejét Básti Juli alakítja majd. Az Örkény István fordításából készült színdarab január 30-tól látható majd a Centrál Színházban.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei