2010. január 26.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Magyar musicalek - Zenés darabok, amikre büszkék lehetünk

Időről-időre kerülnek bemutatásra hazánkban is világszerte népszerű musicalek. Olyannyira közkedvelt nálunk a műfaj, hogy a slágerdaraboknak hamar megszületik a magyar nyelvű változata is. Ám nemcsak ezek a méltán sikeres előadások töltik meg nálunk estéről estére a nézőteret, hiszen a hazai termésből is akadnak gyöngyszemek, melyek már több generációnak is a kedvencei.

A padlás

Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter zenés darabja, habár mesés elemekből építkezik, korántsem csak a gyermekek között találta meg rajongóit. A musical 1986-ban született meg, amikor Presser Gábor és Sztevanovity Dusán visszavonultak egy kis faluba zenét írni egy televíziós mesesorozathoz és Zorán új albumához. Az alkotói folyamat alatt gyakran vendégelték meg őket szilvás gombóccal (innen származtatható a darab egyik legnépszerűbb dala) és Presser már a kezdetektől kifejezetten Kaszás Attilára írta Rádiós szerepét. A Marton László rendezte darabot végül 1988. január 27-én mutatták be a Vígszínházban, melynek azóta is a legsikeresebb és legtöbbet játszott előadása.

István, a Király

Igazi áttörés volt az 1983. augusztus 20-án a városligeti királydombon bemutatott István, a Király rockopera, melynek zenéjét Szörényi Levente szerezte, szövegét pedig Bródy János írta Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján. Népszerű színészek (pl. Berek Kati, Hűvösvölgyi Ildikó, Balázs Péter, Balázsovits Lajos) és ismert rockzenészek (pl. Nagy Feró, Vikidál Gyula, Deák Bill Gyula) is megtalálhatóak voltak az ősbemutató szereposztásában. A darab premierjére közel 120 ezren voltak kíváncsiak. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a rockopera, melynek dalait egy nemzedék kívülről fújja, mennyire népszerű mind a mai napig, mint az, hogy A Társulat című tehetségkutató műsor keretein belül válogatták össze a 25 éves jubileumi előadásra a szereplőket.

A dzsungel könyve

Kipling irodalmi alkotása mindmáig igen népszerű az ifjúság körében, és legalább ekkora elismertségnek örvend a Pesti Színház 1996-ban bemutatott musicalje, melynek zenéjét Dés László, dalszövegét Geszti Péter, szövegét pedig Békés Pál írta. Bemutatásának évében az előadás elnyerte a Színházi Kritikusok Díját az év zenés darabja kategóriában és ősbemutatója óta több mint hétszáz előadást élt meg. Sikerét a fülbemászó dallamok és dalszövegek (kiváló példa erre az egyik legnépszerűbb szerzemény, a Beindul a pofonofon) mellett a kiváló szereposztásnak is köszönheti (pl. Balu - Reviczky Gábor, Bagira - Kútvölgyi Erzsébet).

Valahol Európában

A második világháború idején játszódó, árva gyerekekről szóló történet először mozgóképen született meg 1947-ben Radványi Géza rendezésében. Majd a filmből készült el végül a sikeres musical, melynek zenéjét Dés László, dalszövegét Nemes István, szövegkönyvét pedig Böhm György, Korcsmáros György és Horváth Péter készítette. A zenés darab jópár dala lehet ismerős azoknak is, akik még nem látták, elég, ha csak A zene az kell, a Nézz rám!, vagy a Talán című tételekre gondolunk. A Valahol Európában az egyik legsikeresebb és legtöbbet játszott musicalnek számít Magyarországon.

Légy jó mindhalálig

Móricz Zsigmond regénye szintén előbb került megfilmesítésre (1936-ban, majd 1960-ban) és csak jóval később, mintegy két évtizede készült el belőle a musical. A vidékről nagyvárosba kerülő fiú, Nyilas Misi történetét azóta már az ország számos színházában bemutatták. A zenéjét Miklós Tibor és Kocsák Tibor írta, aki a zenés változat elkészültekor már a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára és a Madách Színház zenei vezetője volt, és sok sikeres musical készítésében vett részt, mégis mindmáig ez a legnépszerűbb darabja.


Hotel Menthol és Made In Hungária

Az igazi rock’n’roll életérzést idehaza ez a két musical képviseli. A Hotel Menthol 1998-ban debütált az Operettszínházban, Zenéjét Fenyő Miklós és Novai Gábor szerezte, a szövegkönyvet pedig Bőhm György és Korcsmáros György írta. A vidám, sodró lendületű musical egy testvérpár (Frufru és Zsilett) kalandjait meséli el, akik útra kelnek a Hotel Mentholba, ahol minden este fergeteges buli van. A darabot manapság is nagy sikerrel játsszák az ország több pontján. A Made In Hungária musicalt 2001-ben mutatták be a József Attila Színházban. A történet népszerűbb, mint valaha, hiszen nem is olyan régen filmes adaptáció is született belőle Fenyő Ivánnal és Szabó Kimmel Tamással a főszerepben. A disszidálás után szüleivel visszatérő Ricky bevallottan önéletrajzi ihletésű története szintén Fenyő Miklós nevéhez köthető, akinek szerzőtársa ez alkalommal Tasnádi István volt.

Abigél

A Budapesti Operettszínházban 2008 márciusában került bemutatásra az Abigél című tévéfimből jól ismert lánynevelde története. A regényből Somogyi Szilárd készítette el a szövegkönyvet. A dalszövegeket Miklós Tibor, a zenét pedig Kocsák Tibor készítette. A musical új megközelítésben mutatja be a Szabó Magda által írt történetet: az egész Vitay Georgina visszaemlékezése, így ebben a változatban lehetőség van egy különös fordulatra is a történetben. Az Operettszínház előadásának hatalmas a rajongótábora, ami nem is meglepő, hiszen rengeteg tehetséges és ismert musical színész szerepel benne, például Mészáros Árpád Zsolt, Homonnay Zsolt, Vágó Zsuzsi, sőt olyan nevekkel is találkozhatunk a stáblistában, mint Udvaros Dorottya, Csonka András, vagy éppen Papadimitriu Athina.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei