2010. február 8.Szíjjártó Anita
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A kaktusz virága - Szúrós francia komédia

"Stéphanie, kérem, legyen a feleségem... mindössze egy negyed órára." A mindig tisztességes Stéphanie hiába próbált, végül mégsem tudott nemet mondani az ő imádott Julienjének. Így kezdődött minden, melyből megszületett egy sokszor "szúrós", ám mégis könnyed komédia a szerelemről.

A kaktusz virága cím hallatán sokaknak eszébe juthat egy 1969-es amerikai film, amely a zseniális színészkomikus, Walter Matthau és a Casablanca című filmből ismert színésznő, Ingrid Bergman főszereplésével készült. A darab és a film alaptörténete megegyezik, eltérés csupán annyi, hogy a színpadi adaptáció helyszíne francia nyelvterület, s a szereplők is e nemzet tagjai.

A történet szerint Julien készül feleségül venni fiatal szeretőjét, Antoniát, ám mielőtt e frigy létrejönne, el kell válnia jelenlegi feleségétől... aki azonban valójában nem is létezik. Ez még nem is lenne baj, de Antonia mindenáron meg akarja ismerni szegény volt feleség-jelöltet. Mit tehet Julien, egyetlen bizalmasát, Stéphanie-t kéri meg, játssza el feleségét... mindössze egy negyed órára.

A Játékszín régi-új produkciójában - hiszen az első bemutató 2003-ban volt - Reviczky Gábor és Szulák Andrea alakítja a főbb szerepeket: Julient, a nőtlen, szoknyapecér fogorvost, és Stéphanie-t, a mogorva, maximalista asszisztensnőjét. Pierre Barillet és Jean-Pierre Grédy könnyű francia kézzel megírt komédiája Magyarországon zenés változatban került színre, és kirobbanó sikert aratott.

Számos kacagtató, bohózatra emlékeztető jelenet elevenedik meg a színpadon, melyeket a színészek mimikája, gesztusai tesznek oly nagyszerűvé. Szulák Andrea, a mindig bájos, mosolygós színésznő remekül kelti életre Stéphanie kimért, határozott, mufurc figuráját, aki alapjában véve munkamániás, a végletekig becsületes, megbízható, az édesanyjával és kedvenc spánieljével él együtt. A színésznő tökéletes arcjátéka és sokatmondó mozdulatai szavak nélküli is kifejezőek, s megteszik a hatásukat.

Hasonló jókat állíthatok az immár Ruttkai-gyűrűvel kitüntetett Reviczky Gábor alakításról is. A nőcsábász doktor alakjából ugyan némiképp hiányzik a csábító, ám kompenzálja ezt a színészi játékkal. Az eredetiségen/egyéniségen egy kis csorbát ejt, hogy Reviczky igen sokszor utánozza amerikai kollégája, Matthau szeretnivaló esetlenségét, nyegleségét, bolondosságát, amely kissé művivé, formálttá teszi a "hazai" Julien mozgását. Érdekes azonban, hogy Reviczky játékában az öregedő Matthaura ismerünk rá, aki a Dennis, a komisz és a Tengerre, tata! című filmekben jelenik meg, nem pedig a filmbeli fogorvosra. Ezt az apróságot leszámítva nagyon élvezetes alakítást nyújt; inkább a mozdulatokkal, mintsem a szavakkal nyűgöz le.

A mellékszereplők, mint Antonia (Balsai Móni), a céltudatos és magabiztos barátnő, Igor (Crespo Rodrigo), a fiatal reklámmodell vagy Norbert (Lippai László), a pénztelen, bohókás barát - kissé szigorúan fogalmazva - eltörpülnek a Szulák─Reviczky páros mellett. Akad néhány nevettető szituáció, elszólás - Antonia "testedzése" a részeg Igor jelenete vagy Norbert fogfájása -, ám ezek mégsem olyan jelentősek, figyelemre méltóak, mint Stéphanie és Julien "kettőse". Ki kell azonban emelnem egy mellékszereplőt, Cochet urat (Uri István), Julien egyik betegét. Ő a csekély számú jelenete ellenére - mindössze három jelenetben szerepel - igazán kitűnően játszik és lehengerel a tánc(ocskáj)ával és természetesen az "izéjével" (ezt a töltelékszót használja a legkülönbözőbb kifejezések helyett, mindig valamilyen vicces szituációt előidézve ezzel).

A prózai szövegek között felcsendülő dallamos melódiák - ki ne ismerné Szenes Iván Nádas Gábor örökzöld zenéjére írt klasszikus sorait: "Az a jamaikai trombitás, jó fej, nem vitás!" - felrázzák, s még színesebbé varázsolják az előadást.

Az egyetlen zavaró tényező, hogy hosszú percek telnek el leeresztett függönnyel egy-egy helyszínváltás között. A fogorvosi rendelőnek, Antonia lakásának és egy lokálnak a díszletei váltakoznak folyamatosan, melyet kis színpad lévén csak egy-két perces "szünetekkel" tudnak megoldani. S így bár némileg szaggatottá válik az előadás, a darab egészéről alkotott véleményemet nem befolyásolja: kiváló színészek, remek játék. Kell ennél több?

***


A kaktusz virága
Helyszín: Játékszín
Szereplők: Reviczky Gábor, Szulák Andrea, Balsai Móni, Crespo Rodrigo, Lippai László, Uri István, Zsadon Andrea
Rendezte: Bujtor István
Bővebb információ: www.jatekszin.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei