2010. február 16.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Tavaszi Fesztivál színházi programjai

Mégha csak lassan is, de közeledik a tavasz, és mi sem jelzi ezt jobban, mint, hogy kaptunk egy kis ízelítőt abból, milyen színházi előadások tekinthetőek majd meg a 10. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. Bertolucci, Shakespeare, Hugo és Dumas újraértelmezésen kívül láthatjuk Rossini egyik ritkán játszott vígoperáját, és Alfred Hitchcock Oscar-díjas filmjének színpadi változatát is.

Álmodozók - Thália Színház, Arizóna Stúdió
Sokaknak lehet ismerős a Thália Színház Arizóna Stúdiójában színpadra állított történet. Bernardo Bertolucci 2003-as filmje nem kevés nézőnek bizonyult túl soknak, elsősorban naturalista jelenetei miatt. Az 1968-as párizsi diáklázadások idején játszódó film forgatókönyvéből Baráthy György készített színdarabot, melyet végül a szemérmetlenül fiatal Dicső Dániel rendező álmodott színpadra. Talán éppen egy 22 éves rendezőnek kell megcsinálnia ezt a háromszereplős darabot, amelyben egy angol diák (Szamosi Donáth) beköltözik a francia testvérpárhoz (Haumann Máté és Danis Lídia), és hármójuk között megindul egy feszült légkörű érzelmi és szexuális játék. A női főszereplő, Danis Lídia nagyon örül, hogy végre kis színpadon, intim környezetben, a közönséghez közel játszhat, hiszen főiskolás kora óta nem volt erre lehetősége. A rendező azoknak ajánlja elsősorban a darabot, akik látták a filmet, és nagyon tetszett nekik, vagy éppenséggel úgy érzeték, voltak még titkok, amikre a filmben nem derült fény. A Thália Stúdióban van már Őszi Fesztiválról "ottragadt" darab is, így az Álmodozók Tavaszi Fesztivál alatti sikere garancia lehet arra, hogy még a későbbiekben is találkozhatunk vele a színház repertoárjában.

Ruy Blas - A királyasszony lovagja - Thália Színház, Nagyszínpad
A Thália Nagyszínpadán kerül bemutatásra Victor Hugo műve, A Ruy Blas, azaz A királyasszony lovagja. Az 1838-ban íródott, Spanyolországban játszódó melodramatikus történetben cselszövés, intrika és egy beteljesületlen szerelem is megjelenik. Középpontjában a magányos királyné áll (Horváth Lili), akit egy ádáz cselszövő tőrbe akar csalni. Lakáját, az egyszerű származású, de tehetséges és nemes szívű Ruy Blas-t (Kolovratnik Krisztián) választja eszközéül, akit Don César néven az udvarba csempész. A lakáj titokban szerelmes a királynéba, és eléri nála, hogy a kegyei révén miniszter legyen. Ám amikor felismeri, hogy a királyné megrontására akarják felhasználni, bosszút forral. Mindeközben pedig az igazi Don César (Hujber Ferenc) is feltűnik a színen. Az egészen különleges, mai kornak megfelelő szabású jelmezekben előadott darab nagyban aktualizálódott az eredeti műhöz képest, köszönhetően Forgách András új fordításának. A darab bemutatója március 19-én lesz.

Ory grófja - Thália Színház, Nagyszínpad
A Szegedi Nemzeti Színház előadását is láthatják a nézők a Tavaszi Fesztiválon, szintén a Thália Nagyszínpadán. Rossini utolsó vígoperájának színpadra állítása igazi kuriózumnak számít. Egyrészt azért, mert ebbe a művébe mindent belerakott, ami a műfaj sajátja. Másrészt pedig azért, mert ahhoz képest, hogy milyen izgalmas darab, méltatlanul ritkán játszott. Anger Ferenc rendezőre a Szegedi Nemzeti Színház egyik kiváló produkciója, a Figaró házassága színpadra állítása után esett a választás. Az Orly grófja bevallottan azzal a céllal is kerül most a nézők elé, hogy egy olyan darabot mutassanak be, amely passzol Miklósa Erika művészi kvalitásához. Adèle de Formoutiers grófné szerepe Rossini művében briliáns technikát követel, így talán nem túlzás azt állítani, hogy az alkotók elérték céljukat.

Kaméliás - Thália Színház, Új Stúdió
Alexandre Dumas A kaméliás hölgy című darabja alapján a Kaméliás című színdarabot Sediánszky Nóra írta, akit dramaturgként ismerhetünk, ám most rendezésre is adta a fejét. Azért is maradt el a címből a hölgy szó, mivel itt Dumas klasszikusának újraértelmezéséről van szó. Sediánszky Nórában évek óta motoszkált a gondolat, hogy új oldaláról is megmutassa magát. Pont kapóra jött számára ez a történet, mely az ő értelmezésében egy napjainkban is érvényes sorstragédia. Szerette volna kiiktatni a romantikus felhangokat belőle, és inkább a drámaibb oldal bemutatására helyezni a hangsúlyt. Az ő olvasatában ugyanis Marie Duplessis-Marguerite, a főszereplő kurtizán lázadásáról szól a mű, amely bár a XIX. században játszódik, mégis nagyon sok ma is érvényes kérdést vet fel. Mivel a két főszereplővel (Tóth Ildikó és Kovács Krisztián) már dolgozott korábban együtt, arra is kíváncsi volt, hogyan fognak viszonyulni egymáshoz a színpadon. A történetet Giuseppe Verdi tette igazán halhatatlanná, aki la Traviatájában formálta meg a Hölgy, a Szerelem és a Halál drámai háromszögét. A bemutatóra 2010. március 25.-én kerül sor, a Thália Színházban, a Tavaszi Fesztivál keretében.

Rebecca - A Manderley-ház asszonya - Budapesti Operettszínház
Alfred Hitchcock azonos című filmje bemutatásának évében nagy sikert aratott. A Laurence Olivier főszereplésével készült, első Hollywoodban forgatott filmjével a rendező elnyerte e legjobb filmnek járó Oscar-szobrocskát is. A zseniális thrillerből az Elisabeth és a Mozart! című musicalek szerzőpárosa, a magyar származású, Grammy-díjas komponista, Sylvester Lévay és a szövegíró Michael Kunze készített zenés színdarabot. Ezt a megnevezést azért is fontos kihangsúlyozni, mivel a rendező, Béres Attila erősen tiltakozik az ellen, hogy musicalnek bélyegezzék a Rebeccát. Az előadás jobban hasonlít egy filmhez, mondja ő, mint egy zenés darabhoz. Az egyik szereposztás főszereplője, Szinetár Dóra (aki a darabban férjével, Bereczki Zoltánnal játszik), már látta korábban Bécsben a színdarabot, és akkor nagyon naívnak látta a főhősnőt, éppen ezért reménykedett benne, hogyha esetleg eljut hozzánk a darab, nem neki kell majd játszania benne a fiatal nőt, aki friss házasként férje hatalmas házába költözve sötét titkokkal találja szembe magát. Miután mégis megkapta a magyar változatban a szerepet, megnézte a filmet és elolvasta az alapjául szolgáló könyvet is, és megnyugodott, mert úgy gondolta, sokkal árnyaltabb a figura annál, mint amit Bécsben látott belőle. A Hitchcockra oly jellemző komor atmoszféra a színdarabban is megmarad, így bizonyára sokan borzonganak majd meg az Operettszínházban a Rebecca közben.

Lear király - Nemzeti Színház, Nagyszínpad
Kulka Jánost nemrégiben még a III. Richárd főszerepében láthattuk a Nemzeti Színházban, és most újra Shakespeare egyik legendás királyát, Leart játszhatja el. Nagyon örül a felkérésnek, sőt, úgy nyilatkozott, hogy Shakespeare bizonyára nagyon kedvelhetett egy színészt, hogy megajándékozta egy ilyen nagyszerű szereppel. Kulka János, csakúgy, mint a Lear középső lányát játszó Schell Judit legutóbb A kripli című frenetikus sikerű előadásban dolgozott együtt Gothár Péter rendezővel. Mostani közös munkájuk egyik különlegessége, hogy Shakespeare szövegét a nyelvi leleményeiről elhíresült Varró Dániel fordította "újra", aki egykoron a Radnóti Színházban A kripli című színművet is magyarította. Mondhatni tehát, hogy összeszokott csapatról van szó. Gothár Péter egy egész világot álmodott a Lear királyhoz, mely jelenleg még csak a próbafolyamatnál tart, ám a színészek már most garantálják, hogy a rendező díszletei mindenkit ámulatba fogna ejteni. A március 19-én bemutatásra kerülő, új köntösbe bújtatott királydrámában többek között láthatjuk Bodrogi Gyulát, Alföldi Róbertet, Mészáros Piroskát, Rába Rolandot, Szabó Kimmel Tamáts és Makranczi Zalánt is.
***

A 10. Budapesti Tavaszi Fesztivál színházi programjai

Lévay-Kunze: Rebecca, A Manderley-ház asszonya
Bemutató helyszíne: Budapesti Operettszínház
Előadások időpontja: 2010. március 19.; péntek 19.00, 2010. március 20., szombat 15.00 és 19.00; 2010. március 21., vasárnap 15.00
Jegyárak: 8000, 6500, 5500, 4500, 3500 Ft
Rendező: Béres Attila
Fordította: Müller Péter Sziámi
Dramaturg: Ari-Nagy Barbara
Vezényel: Makláry László / Bolba Tamás
Karigazgató: Kéringer László
Koreográfus-asszisztens: Mirtse Réka, Szűts Rita
Rendezőasszisztens: Angyal Márta
A rendező munkatársa: Bori Tamás
Játékmester: Rogács László
Zenei vezető: Makláry László
Díszlet: Horesnyi Balázs
Jelmez: Velich Rita
Koreográfus: Tihanyi Ákos
Művészeti vezető: KERO®
Közreműködik: a Színház Musical együttese, Zenekara és a Pesti Broadway Stúdiósai
Szereplők:
"Én": Szinetár Dóra / Vágó Zsuzsi
Maxim de Winter: Bereczki Zoltán / Szabó P. Szilveszter
Jack Fawell: Mészáros Árpád Zsolt / Bálint Ádám
Mrs. Van Hopper: Szulák Andrea / Náray Erika / Felföldi Anikó
Frank Crawley: Földes Tamás / Pálfalvy Attila
Mrs. Danvers: Janza Kata / Polyák Lilla / Nádasi Veronika
Beatrice: Nádasi Veronika / Janza Kata / Füredi Nikolett
Ben: Pirgel Dávid / Sánta László
Julyan ezredes: Jantyik Csaba / Dézsy Szabó Gábor
Frith: Marik Péter
Robert: Oláh Tibor
Giles: Csuha Lajos
Horridge: Péter Richard
Mrs. Rutherford: Arányi Adrienn

William Shakespeare: Lear király
Bemutató helyszíne: Nemzeti Színház, Nagyszínpad
Előadások időpontja: 2010. március 19., péntek 19.00
Jegyárak: 3500, 2900, 2100, 1900, 1200 Ft
Rendező: Gothár Péter
Fordította: Varró Dániel
Díszlet: Gothár Péter
Zene: Tallér Zsófi
Jelmez: Izsák Lili
A rendező munkatársa: Bencze Zsuzsa
Szereplők:
Lear: Kulka János
Bolond: Bodrogi Gyula
Goneril: Nagy Mari
Regan: Schell Judit
Cordelia: Mészáros Piroska
Gloucester: Gálffi László m.v.
Edgar: Makranczi Zalán
Edmund: Rába Roland
Kent: Znamenák István m.v.
Alban: Marton Róber
Cornwall: Alföldi Róbert
Oswald: Szabó Kimmel Tamás
valamint
Meskó Ilona m.v., Szkács Ildikó m.v., Újvári Zoltán, Orth Péter, Mátyássy Bence, László Attila, Fehér Tibor e.h., Szatory Dávid e.h., Ficzere Béla, Szöllősi Zoltán, Előd Álmos, Dénes Zsolt, Fosztó András, a Színház- és Filmművészeti Egyetem II. évfolyamos színművész-bábszínész osztálya


Victor Hugo: Ruy Blas - A királyasszony lovagja
Bemutató helyszíne: Thália Színház, Nagyszínpad
Előadások időpontja: 2010. március 19., péntek 19.00; 2010. március 24. szerda 19.00
Jegyárak: 4900, 3900 Ft
Rendező: Léner András
Fordította: Forgách András
Díszlet: Ignjatovic Kristina
Jelmez: Kovács Yvette
Zene: Gyöngyösi Levente
Koreográfus: Horváth Csaba
Dramaturg: Rákóczy Anita
Szereplők:
Ruy Blas: Kolovratnik Krisztián
Don Salluste de Bazan: Méhes László
Don César de Bazan: Hujber Ferenc
Don Guritan: Kocsó Gábor
Santa-Cruz márki: Lázár Balázs
Del Basto márki: Valkay Pál
Alba grófja, a Pénzügyi Kancellária tanácsnoka: Bakos Kis Gábor
Don Manuel Arias, Kasztília kormányzója / Tiszt: Bozsó Péter
Montazgo, India Kormányszékének tanácsosa / Lakáj: Szűcs Péter Pál
Covadenga, a Kanári- és Baleári-szigetek főtitkára / Rendőr: Bank Tamás
Neuburgi Mária, Spanyolország királynéja: Horváth Lili
Albuquerque főhercegnő: Tímár Éva
Casilda: Trokán Anna
Duenna: Esztergályos Cecília

Álmodozók - ősbemutató

Bernardo Bertolucci filmje és Gilbert Adair forgatókönyve alapján színpadra alkalmazta Baráthy György
Bemutató helyszíne: Thália Színház, Arizóna Stúdió
Előadások időpontja: 2010. március 24., szerda 19.30; 2010. április 3., szombat 19.30; 2010. április 5., hétfő 19.30
Jegyár: 2900 Ft
Rendező: Dicső Dániel
Díszlet: Kentaur
Jelmez: Böcker Titanilla
Illusztrációk: Amaia Míguez Niango
Szereplők:
Theo: Haumann Máté
Isabell: Danis Lídia
Matthew: Szamosi Donáth

Kaméliás - ősbemutató
Dumas A kaméliás hölgy című darabja alapján írta: Sediánszky Nóra
Bemutató helyszíne: Thália Színház, Új Stúdió
Előadások időpontja: 2010. március 26., péntek 19.30; 2010. március 27., szombat 19.30.
Jegyár: 3500 Ft
Rendező: Sediánszky Nóra
Szereplők:
Marguerite Gautier: Tóth Ildikó
Alfred Germont: Kovács Krisztián
Georges Germont: Menszátor Héresz Attila
Florence: Zborovszky Andrea
Gaston: Végh Péter
Douphol: Molnár Csaba
Brissac: Dióssi Gábor
Olympe: Gerle Andrea

Rossini: Ory grófja
A Szegedi Nemzeti Színház előadása
Eugène Scribe és Charles Gaspard Delestre-Poirson librettóját fordította Anger Ferenc és Kenesey Judit
Bemutató helyszíne: Thália Színház, Nagyszínpad
Előadások időpontja: 2010. március 27., szombat 19.00
Jegyárak: 7900, 5900 Ft
Vezényel: Pál Tamás
Rendező: Anger Ferenc
Dramaturg: Kenesey Judit
Díszlet: Szendrényi Éva
Jelmez: Zöldy Z. Gergely
Karigazgató: Kovács Kornélia
Világítástervező: Stadler Ferenc
Rendezőasszisztens: Pópity Tímea
Közreműködik: a Szegedi Nemzeti Színház énekkara és a Szegedi Szimfonikus Zenekar
Szereplők:
Ory gróf: Szerekován János
Ory nevelője: Altorjay Tamás
Isolier, Ory apródja: Érsek Dóra
Raimbaud: Réti Attila
Adèle de Formoutiers grófné: Miklósa Erika
Ragonde: Szonda Éva
Alice: Horák Renáta
Egy lovag: Bonecz Tamás

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei