2010. február 25.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mindent anyámról - Pedro Almadóvar sikerfilmje színházban debütál

A Pesti Színház igazán nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen a zseniális rendező egyik kiemelkedő, Oscar-díjat nyert filmjét állítja színpadra február végén. A Mindent anyámról színpadon is tud majd újat nyújtani, hiszen a történet némileg megváltozik, és olyan kiváló színészeket láthatunk a főbb szerepekben, mint például Hegyi Barbara, Epres Attila, vagy Csőre Gábor.

A Mindent anyámról színpadi változatát Samuel Adamson írta, aki egy Londonban élő, de ausztrál származású szerző. A történet szerkezetét némileg megváltoztatta, igazodva a színházi viszonyokhoz és kívánalmakhoz. Így történhet meg, hogy a történet akár az apját kereső kamasz fiú, Esteban képzeletének játékaként is felfogható. Ami már csak azért is különös fordulat, hiszen a filmben a történet az ő halálával kezdődik.

Az alapszituáció azonban itt is ugyanaz, mint a nagy sikerű filmben. Manuela visszaérkezik fiatalságának színhelyére, Barcelonába, hogy megkeresse halott fia apját. Itt találkozik régi barátjával, a transzvesztita Agardóval, de megismerkedik a prostituáltakat gyámolító apácával, Rosával is. A sors úgy hozza, hogy végül annak a színésznőnek lesz az asszisztense, és nem mellesleg jó barátja is, akiért fia rajongott.

Pedro Almadóvar filmjeiben a szereplők nagy része elég szabad szájú, úgyhogy a Pesti Színház némileg finomított a színmű dialógusain, de csak addig a határig, hogy a darabra jellemző sajátos szókimondás ne lássa kárát. A Magyarországon most először bemutatásra kerülő művet Kamondi Zoltán rendezi, akinek már több sikeres színházi és filmes produkciót köszönhetünk (pl. Kísértések, Az Alkimista és a Szűz).

Manuela, az anya szerepében Börcsök Enikőt láthatjuk, míg a színésznőt, Huma Rojót, Hegyi Barbara formálja meg. Kicsivel nehezebb dolga lesz a két férfi főszereplőnek, hiszen Epres Attila a transzvesztita Agardo szerepében összesen hatszor vált ruhát a hét jelenetében, míg a fiút játszó Varju Kálmán egyben az édesapját, a szintén transzvesztita Lolát is megformálja a színdarabban. Mindkettőjük számára a túljátszott nőiség megjelenítése volt a legnehezebb, és persze a magas sarkú cipőben járkálás. Éppen ezért elismerték, hogy nem szívesen lennének színésznők.

A darab egy másik sajátossága, hogy minden szereplő kapott benne egy stand-up részt, amelynek keretében a függöny előtt kell beszélniük a közönséghez. Ez valamilyen szinten improvizációra is ad lehetőséget a színészeknek, így a darab előadásról-előadásra változik valamicskét.

Drámai és humoros fordulatokban is bővelkedik tehát az előadás, amely garantáltan hatást gyakorol majd a nézőkre. A darab szókimondása miatt csak 16 éven felülieknek ajánlott.
***

Pedro Almodóvar, Samuel Adamson: Mindent anyámról
Bemutató helyszíne: Pesti Színház
Időpontja: 2010. február 27., szombat
Jegyár: 990 Ft-tól 3200 Ft-ig

Rendező: Kamodi Zoltán
Fordította: Prekop Gabriella
Díszlet: Árvai György
Jelmez: Marina Sremac
Koreográfus: Jaross Viktória
Zeneszerző: Alberto Iglesias
Sound designer: Árvai György
Dramaturg: Garai Judit, Lőrinczy Attila

Szereplők:
Esteban, Lola: VARJU KÁLMÁN
Manuela: BÖRCSÖK ENIKŐ
Nina Cruz: MAJSAI-NYILAS TÜNDE
Huma Rojo: HEGYI BARBARA
Agrado: EPRES ATTILA
Rosa nővér: TORNYI ILDIKÓ
Anya: SZEGEDI ERIKA
Orvos, Alex, Nőgyógyász, Színész: JUHÁSZ ISTVÁN
Alicia, Ápolónő, Színésznő, Súgó: HULLAN ZSUZSA
Mario del Toro, Stanley, Ügyfél: CSŐRE GÁBOR
Apáca, Isabel, Eunice: TARR JUDIT e.h.
Továbbá: Fórizs Barbara, Nyegota Krisztián

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei