2010. április 1.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Grease - Baráti sörözés közben született Sandy és Danny története

Treat Williams, Patrick Swayze, Richard Gere - csak pár név, akik a színpadon Danny Zuko bőrébe bújtak a Grease című musical bemutatását követő időszakban. A filmváltozatban végül mégis John Travolta kapta meg a főszerepet, aki szintén játszott már korábban a darabban, csak éppen nem Danny szerepét.

1971-ben íródott Jim Jacobs és Warren Casey musicale, a Grease. A két barátban először egy házibuliban, sokadik sörük elfogyasztása után született meg a gondolat, hogy közösen írjanak egy zenés darabot. A szerzőpáros az amerikai munkásosztály fiataljainak, a greasereknek a szubkultúráját szerette volna bemutatni. Céljuk az volt, hogy az ötvenes évekről, a rock 'n' roll aranykoráról készítsenek egy lehengerlő zenés előadást.

A Grease bemutatására 1971-ben került sor Chicagóban, a Kingston Mines Theatre-ben, ami egy kísérleti színháznak számított. A hely olyannyira küzdött a pénztelenséggel, hogy a nézők villamosokból kiselejtezett üléseken foglaltak helyet, amit jobb híján újságpapírokkal takartak le. A szereplők között főként amatőr színészek kaptak helyet, a közönség pedig kezdetben az alkotópáros, és a lelkes stáb barátaiból tevődött össze. Idővel aztán szájról-szájra járt az előadás híre, és egyre többen váltottak jegyet a Greasre, ami így óriási közönségsiker lett.

Két producer, Ken Waissman és Maxine Fox látta az 1971-es bemutatót és úgy gondolták a musical az off-Broadway-n is bemutatkozhatna, így 1972-ben a manhattani Eden Theatre is műsorára tűzte, majd látva a sikeres jegyeladási mutatókat, a Broadway-n is bemutatkozhatott a darab. Itt Tom Moore rendezte és Patricia Birch koreografálta a darabot. Érdekesség, hogy 1982-ben ő rendezte a Michelle Pfeiffer főszereplésével készülő Grease film folytatását, ami egyébként hatalmas bukás lett.

A korábbi Broadway rekordokat sorra megdöntő előadás kezdetben egy nyers, agresszív és vulgáris darabnak számított, amely az évek során egyre finomodott. Az ősbemutatóban még komoly társadalmi problémák, például a bandaháborúk és a tinédzserkori terhesség is nagyobb hangsúlyt kaptak, míg a későbbiekben inkább szerelmi vonal, a fiatalok lázadása, illetve a barátság, és az öntudatra ébredés váltak a fő motívumokká, a komoly társadalmi mondanivaló pedig mind kevesebb teret kapott benne.

A Broadway darabban Patrick Swayze, Peter Gallagher és Treat Williams is szerepelt. De beugró színészként láthatták a nézők több szerepben is az akkor még kezdőnek számító Richard Gere-t is, aki az 1973-as londoni bemutatóban már Danny szerepét játszhatta. Mielőtt John Travolta megkapta volna az 1978-ban készült filmváltozatban a főszerepet, hosszú ideje játszotta már a színpadon is a darabot. Ám nem Danny figuráját, hanem az őt istenítő Doody szerepét.

A filmváltozatban, amely világszerte népszerűvé tette a musicalt, sok dalt megváltoztattak az eredeti verzióhoz képest, továbbá a történetet is tovább kozmetikát, az amúgy is könnyedebbre vett Broadway változathoz viszonyítva. A Danny vezette fiúbanda neve például Burger Palace Boys-ról a jobban hangzó T-Birds-re változott.

Amikor 1980-ban levették a Broadway műsoráról, akkor már a 3388. előadásnál tartott, amivel történelmet írt. Sokáig nem is akadt más előadás, amit ilyen hosszú ideig sikerült volna repertoáron tartani. 1994-ben felfrissítették és kicsit leporolták a musicalt, majd újra műsorra került. Jelenleg ez a Broadway 13. leghosszabban futó előadása.

Magyarországon először a Gór Nagy Mária Színitanoda diákjai adták elő az 1992-1993-as évadban, és egészen 1998-ig tartották repertoáron. A 300 előadást megélt Grease idehaza is kirobbanó sikerrel debütált. Ma már nincs olyan iskolai színjátszó kör, és drámacsoport, ahol legalább egyszer elő ne adnák ezt a méltán népszerű darabot.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
anita 2010-10-23 11:27:08
SZUPER
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei