2010. április 9.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Esősember - Nagy Ervinnel és Kulka Jánossal a Belvárosi Színházban

Huszonkét évvel ezelőtt díjesővel halmozták el a Rain Man, Esőember című filmet. Anger Zsolt, aki legutóbb a Bárkában rendezte a Dogville című darabot, most nem kevesebbre vállalkozott, mint, hogy a Londonban tavalyelőtt bemutatott színpadi változatot sajátos látásmódjában tárja a közönség elé.

Az 1988-as Esőember című film összesen négy Oscar-díjat zsebelt be. A legjobb film, a legjobb rendező (Barry Levinson), és a legjobb adaptált forgatókönyv díjának megszerzése mellett Dustin Hoffmann megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést is. Ez utóbbi szinte borítékolható volt, hiszen a színész már az Aranyoskámban is bizonyította, hogy az átváltozás mestere, és az autista Raymond szerepében is brillírozott.

Az Esőmeber színpadi változatát a londoni West-Enden mutatták be 2008 szeptemberében. Az előadás kuriózuma az volt, hogy Charlie Babbit szerepében debütált a deszkákon A Fekete Dália és A Sólyom végveszélyben című filmek sztárja, Josh Hartnett.

A Belvárosi Színházban bemutatásra kerülő előadás szintén parádés szereposztással örvendezteti meg a nézőket. Charlie Babbit, az aranyifjú szerepében, akit a filmben Tom Cruise alakított, Nagy Ervint láthatjuk, míg bátyját Kulka János alakítja, de Garas Dezsőt is feltűnik a színen dr. Bruener szerepében. A Dan Gordon által írt történetet Zöldi Gergely ültette át magyar nyelvre. Anger Zsolt pedig ismét rendezőként bizonyítja benne tehetségét.

A történet szerint az érzelmekre nem különösebben gondot fordító fiatal üzletember az örökség reményében kezd el nyomozni azután, ki lehetett az, aki megkapta apja hárommillió dolláros vagyonát. Így akad rá az intézetben élő autista Raymondra, akiről kiderül, hogy a bátyja. Magával viszi a férfit, mert azt gondolja, így megkaparinthatja a pénzt. Kettőjük viszonya, köszönhetően Raymond mániáinak, és gyermeteg lelkének, feszültségekkel terhes, ám az együtt töltött idő ráébreszti Charlie-t arra, hogy az anyagaikon túl vannak sokkal fontosabb dolgok az életben.
***

Dan Gordon: Esőember (Rain Man)
Helyszín: Belvárosi Színház
Bemutató időpontja: 2010. június 25., Péntek, 20.00. óra
További előadások:
2010. június 26., 27., 29., 30. - 20.00 óra
2010. július 1., 2., 3. - 20.00 óra

Fordította: Zöldi Gergely
Jelmez: Kovács Andrea
Díszlet: Sebő Rózsa
Világítási terv: Bányai Tamás
Grafika: Szöllősi Géza
Produkciós vezető: Gyulay Eszter
Rendező: Anger Zsolt
Producer: Orlai Tibor

Szereplők:

Raymond Babbitt - Kulka János
Charlie Babbitt - Nagy Ervin
Susan - Cseh Judit
dr. Bruener - Garas Dezső/Kézdy György
Lucy/pincérnő/Iris, kurva - Urbanovits Krisztina
Mr. Mooney/rendőr/dr. Marston - Simicz SándorMi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Muksi 2010-10-13 14:25:51
Jól szórakoztam Buksi és Kuksi véleményén.
:-)
Mivel Kulka Jánost és Nagy Ervint is nagyra tartom, s láttam már őket több más darabban is, mindenképpen megnézem a darabot.
nem
regisztrált
Kuksi 2010-09-08 12:28:52
Szegény Buksi!
Kulka és Nagy élvezi a szerepet, a rendezés és a darab nagyon jó!
Arról meg ki tehet, hogy egy autista nem tud artikulálni?
Pont így volt jó. Máskor vegyél az első sorokba jegyet!
nem
regisztrált
Buksi 2010-08-29 20:00:20
Szegény Kulka! Nagy színész, éppen ezért nyilván nagyon szenved ebben a nagyon rossz előadásban!Unalmas, ripacs, artikuláció nélküli motyogás, a hátsó sorokban nem lehet érteni semmit. Kár volt megnézni.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei