2010. április 13.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Sztárok a West Enden - Hollywoodi sztárok a színpadon

Keira Knightley sikerén felbuzdulva, akinek A mizantróp című darabban nyújtott alakításáról a kritikusok ódákat zengtek, a Times magazin összeállított egy top tízes listát azokról a hollywoodi sztárokról, akik a legmaradandóbb előadást produkálták a londoni West Enden.

Az utóbbi években egyre több hollywoodi filmsztár nevével lehetett találkozni a West End előadásainak színlapján. A szuperprodukciókból ismert színészeknek igazából nincs sok vesztenivalója. Ha a darab, amiben szerepet vállalnak sikeres lesz, akkor ezzel megmutatják a világnak, hogy nemcsak a szélesvásznú megaprodukciókban állják meg a helyüket. Ha pedig az előadás megbukik… nos, a hollywoodi stúdiófőnökök véleményét valószínűleg ez az apró kis baki nem sokban befolyásolja.

A Times magazin összeállította saját listáját, amelyen tíz olyan ismert művész szerepel, akiknek nevével gyakran találkozhatunk sokmillió dolláros büdzsével készített filmek stáblistáján. Kevesen tudják azonban, hogy ők Anglia színházi közönségét és a szőrösszívű kritikusokat is meghódították már korábban.

1. Nicole Kidman

Tom Cruise exnejének 1998-as színházi bemutatkozása nem csak azért kapott nagy visszhangot, mert meztelenre vetkőzött benne. A kritikusok elsősorban a Kék szobában (The Blue Room) nyújtott színészi teljesítményét méltatták. Kidman sokoldalúságát és képességeit demonstrálta az érzéki bébiszitter megformálásával. Érdekesség, hogy az előadást egy színházi munkáiról kevéssé ismert, ám filmjei által annál népszerűbb direktor, Sam Mendes rendezte.

2. Dustin Hoffmann
"Egy jelenetet tízféleképpen tud eljátszani, annyira leleményes."- mondta róla Peter Hall, aki A velencei kalmárban rendezte az ezerarcú színészt. Hoffmannak még a Shakespeare tragédia sem okozott gondot. Az 1989-ben műsorra került darabban Shylockot, a zsidó uzsorást játszotta. Alakításával elnyerte a londoni kritikusok kegyeit, akik szerint lehengerlő volt a külvilág felé kedélyes oldalát mutató, ám valójában megátalkodott figura szerepében.

3. Kevin Spacey
Sokan őt tekintik a West End legjobb importjának. 1998-ban alakíthatta a főszerepet az Eljő a jeges (The Iceman Cometh) című Eugene O'Neill színműben. A sikeres angliai bemutatkozás után olyannyira megkedvelte az ottani színházi közeget, hogy 2003-ban az Old Vic színház művészeti vezetője lett. Ám emellett színészként is tevékenykedik az intézményben. Tavaly az Aki szelet vet (Inherit the wind) című darabban vállalta el a főszerepet.

4. Christian Slater
Hollywood rosszfiúja 2004-ben egy igazán testhezálló szereppel debütált Edinburgh-ben. Jack Nicholson zseniális filmes alakítása után ő is belebújhatott Patrick McMurphy bőrébe a Száll a kakukk fészkére (One Flew Over the Cuckoo's Nest) színpadi változatában. Méghozzá olyannyira sikeresen tette mindezt, hogy az előadás nem sokkal később a West Enden is bemutatásra került.

5. Orlando Bloom
Az Ünnepség közben (In Celebration) című David Storey színműből készített 1975-ös filmben Brian Cox játszotta azt a szerepet, amit A Karib-tenger kalózainak főhőse a 2005-ös színpadi változatban alakított. A történet három testvérről szól, akik szüleik házassági évfordulójára érkeznek haza, és az ünnepség közben újra előjönnek régi sérelmeik. A kritikusok egyöntetűen a szereplő belső fájdalmának és vívódásának megjelenítése miatt méltatták a fiatal színészt.

6. Daniel Radcliffe
Harry Potter megformálója szeretné már végre lemosni magáról a rá ragasztott címkét. Sokoldalú tehetségének egyik bizonyítékaként 2007-ben Peter Shaffer Equus-ában vállalta el a tudatzavaros fiú főszerepét, aki jobban megérti magát a lovakkal, mint az emberekkel.

7. Madonna
Kicsit talán kakukktojásnak érezhetjük, pedig Madonna közel sem az, hiszen nemcsak énekesnőként, hanem színésznőként is bemutatkozott már az évek folyamán. A Wyndham's színházban debütált 2002-ben, mint színpadi színész, az Up for Grabs komédiában. Igazán csak ebben bizonyította be a kétkedőknek, hogy magas szinten műveli a színészmesterséget. A darabban egy műkereskedőt játszott, akinek különböző trükkökhöz kellett folyamodnia, hogy szeretőjével ne bukjon le a kíváncsiskodó férje előtt.

8. Kathleen Turner

2000-ben igazi ragadozóként vonta bűvkörébe a fiatal fiúkat a Diploma előtt (The Graduate) színpadi verziójában, ám legnagyobb színházi sikerét mégsem Mrs. Robinsonként érte el, hanem 2008-ban, a Ki fél Virginia Woolftól? (Who’s Afraid of Virginia Woolf?) című darabban nyújtott vad és emlékezetes alakításával.

9. Matt Damon
Néhányan túl egészségesnek találták őt egy olyan fiú megformálására, aki elkényeztetett milliomos csemetéből drogkereskedővé válik, de 2002-ben bebizonyította a tehetségét megkérdőjelezőknek, hogy nemmhiába tartozik Hollywood élvonalába. Az Ez a mi fiatalságunk (This is Our Youth) című Kenneth Lonergan mű színpadi adaptációjában döbbenetes átváltozásával egy csapásra elnyerte a színikritikusok kegyeit.

10. Ewan McGregor
A Trainspottingban akadt meg a szeme a Little Malcolm című színdarab rendezőjének Ewan McGregoron. Így 1998-ban már lázadó tinédzserként búslakodhatott a West End színpadán, majd nem sokkal később az idehaza Macsók és macák (Guys and Dolls) címen ismert darabban kapott szerepet, ezt pedig az Othellóban Jago megformálása követte. Mivel mindhárom előadásban ugyanolyan kiváló teljesítményt nyújtott, így igazából ő állhat fel a képzeletbeli dobogó legfelső fokára, mint a londoni színházakban legkeresettebb hollywoodi színész.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Stokes 2010-04-14 11:21:56
Jo lista! En ide vennem Patrick Stewart szineszt o jatszik nagyon sokszor szinpadon.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei