2010. április 18.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Diploma előtt - Herendi Gábor először rendez színházi darabot

Bizonyára sokan emlékeznek a Dustin Hoffman főszereplésével készült Diploma előtt című filmre, amelyben azt követhetjük végig, amint egy visszahúzódó fiatal fiú újraértelmezi a "nézd meg az anyját, vedd el a lányát" szólást. Most a Madách Színház színpadán találkozhatunk újra a történettel, amelyben nem a szerelmi szálra, sokkal inkább a felnőtté válásra helyeződik a hangsúly.

Benjamin Braddock befejezte az egyetemet, és hazatér szüleihez, akiknek kispolgári élete nyomasztja a fiút, ám úgy érzi, számára is ez az egyetlen választható út. Már-már bele is nyugodna a sorsába, ha nem találkozna a középkorú Mrs. Robinsonnal, a csinos, és elhanyagolt feleséggel, akivel titokban viszonyt kezdenek. A gondok igazából akkor kezdődnek, amikor Ben találkozik Mrs. Robinson lányával, Elaine-nel, akihez, anyjával ellentétben, nem csupán a testi vágy hajtja, hanem őszintén szerelmes lesz belé. Csakhogy Elaine közben másvalaki menyasszonya lesz.

Mike Nichols 1967-es filmje, a Diploma előtt (The Graduate), négy BAFTA, négy Golden Globe, egy Grammy, és egy Oscar-díjat nyert, ez utóbbit például a legjobb rendezésért, ami igazolja, hogy nagysikerű, és méltán népszerű történettel van dolgunk. A film forgatókönyve Charles Webb 1963-as, azonos című novellájából készült. A fiatal író egyébként diplomájának megszerzése után nem sokkal vetette papírra a történetet, ám arról nem szól a fáma, hogy mennyire volt önéletrajzi ihletésű a műve.

A regényből aztán Calder Willingham és Buck Henry készítette el a forgatókönyvet, akik egyébként a filmben egy röpke cameo-szerepben is feltűnnek, szállodai alkalmazottként. Terry Johnson pedig mind az eredeti irodalmi alapanyagot, mind a forgatókönyvet felhasználta a színpadi mű elkészültéhez.

Az alapvető különbség a film és a színdarab között, hogy az előadás története valamilyen szinten leegyszerűsödik, hiszen lehetetlen lenne ennyi, különböző helyszínen játszódó cselekményt megjeleníteni egy kétórás színműben. Ám ahogy az első színházi rendezésére készülő Herendi Gábor is fogalmaz, ez semmit nem von el a mű értékéből, csak éppenséggel a várttal ellentétben ez nem egy grandiózus darab lesz, hanem egy színészi játékra összpontosító, letisztult mű, ahol a szereplőkben végbemenő lelki változások jelentik a fő cselekményt.

A filmrendezőként és producerként tevékenykedő Herendinek eddig olyan filmekkel sikerült moziba csalogatnia a magyar nézőket, mint a Valami Amerika első és második része, a Lora, és a Magyar vándor. A Madách Színház béli feladatra maga az igazgató, Szirtes Tamás kérte fel, akivel együtt választották ki a kettős szereposztásban játszott darab szereplőit. Herendi nagyon vágyott már egy színházi feladatra, ezért is mondott azonnal igent a felkérésre.

Az igazgató és a rendező, látva a színlapot, nem bízott semmit a véletlenre. Mrs. Robinsonként, azaz igazi femme fatale-ként két nagyszerű színésznőt, Udvaros Dorottyát és Nagy-Kálózy Esztert láthatjuk. Ben szerepében Kovács Lehel, és Szente Vajk válik férfivá a kétórás előadás ideje alatt, míg Elaine szerepében Fodor Annamária, illetve Holecskó Orsolya látható. De nem lehet szó nélkül elmenni amellett sem, hogy Ben szüleit a tapasztalt Szerednyey Béla és Hűvösvölgyi Ildikó páros játssza. A fergeteges vígjáték bemutatója április 24-én és 25-én, 19 órakor lesz.
***

DIPLOMA ELŐTT
Bemutató helyszíne: Madách Színház
Bemutató időpontja: 2010. április 24., 25., 19.00. óra
Jegyár: 4700-tól 100 Ft-ig

Színpadra alkalmazta: Terry Johnson
Charles Webb regénye, valamint a hasonló című film Calder Willingham és Buck Henry által írt forgatókönyve alapján, a StudioCanal különleges engedélyével.
Az eredeti londoni és broadway produkciót John Reid & Sacha Brooks vitte színre.

Fordította: BARABÁS ANDRÁS
Díszlettervező HORVÁTH VIKTÓRIA és NÁNÁSSY ZSOLT
Jelmeztervező: FLESCH ANDREA
A rendező munkatársa: KUTSCHERA ÉVA
Rendező: HERENDI GÁBOR

Szereplők:

Benjamin: KOVÁCS LEHEL/SZENTE VAJK
Mrs. Robinson: NAGY-KÁLÓZY ESZTER/UDVAROS DOROTTYA
Mr. Robinson: PUSZTASZERI KORNÉL
Elaine: FODOR ANNAMÁRIA/HOLECSKÓ ORSOLYA
Mr. Frank Braddock: SZEREDNYEY BÉLA
Mrs. Olive Braddock : HŰVÖSVÖLGYI ILDIKÓ
Szállodaportás, Pap: BARÁT ATTILA

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei