2010. április 26.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Jézus Krisztus Szupersztár - Szeptembertől a Madách Színházban

Ismét nagy dobásra készül Szirtes Tamás és a Madách Színház gárdája, ugyanis a Macskák után a hatodik Webber művet mutatják be, a világszerte óriási népszerűségnek örvendő Jézus Krisztus Szupersztárt. Az előadás hármas szereposztással kerül a nézők elé, és a rutinos musicalszínészek mellett fiatal tehetségek is lehetőséget kapnak a bizonyításra.

39 éve született meg Tim Rice és Andrew Lloyd Webber rockoperája, a Jézus Krisztus Szupersztár, mely a Broadway és a West End meghódítása után, az 1973-as filmadaptációnak köszönhetően hatalmas népszerűségre tett szert. A New York-i ősbemutató 720 előadást ért meg, míg Londonban 8 év alatt összesen 3358 alkalommal tűzték műsorra.

Idehaza az amerikai bemutatóval szinte egy időben, 1972-ben került a közönség elé a darab Miklós Tibor fordításában, ám néhány nagyon sikeres egyetemi klubban tartott előadás után betiltották. A magyar változat az eredeti művet vette alapul, ám annyi változtatás volt benne, hogy nagyzenekar helyett egy öttagú rockbanda szolgáltatta hozzá a muzsikát.

Hiába volt eleinte nemkívánatos a rockzenei aláfestéssel elmesélt Bibliai történet, hamarosan több helyen is bemutatták nálunk is a darabot, amelynek magyar szövege folyamatosan változott az idők folyamán. A Madách Színház új bemutatójához Miklós Tibor gyakorlatilag egy teljesen új szövegkönyvet készített, amely most hasonlít leginkább az eredeti Webber-féle változatra.

A szeptember 17-én bemutatásra kerülő darabot Szirtes Tamás rendezi, aki látványban és tartalomban egyaránt XXI. századi produkciót kíván létrehozni. A friss fordítás mellett abban is új lesz az előadás, hogy a "nagy öregek" mellett fiatal musicalszínészek, és tehetségkutató műsorokban feltűnt művészek is szerepet kapnak a hármas szereposztással készülő darabban.

Nagy meglepetés, hogy a Rockszínházban tizenegy évig Jézust játszó Sasvári Sándor ezúttal Pilátust fogja alakítani, ám a színész maga is belátja, hogy ősz hajszálakkal nehéz lenne a karaktert hitelesen alakítania, inkább igyekszik az új kihívásra koncentrálni, és egy kemény Pilátust akar megformálni.

A Társulatban feltűnt Tóth Attila alakítja az egyik szereposztásban Jézust, és ugyancsak a műsor által népszerűvé vált Feke Pált láthatjuk egy másikban, míg a harmadikként Csengeri Attila játszhatja a figurát. Júdásként Serbán Attilát, Varga Lajost és Száraz Tamást láthatjuk, Mária Magdolnát pedig Gallusz Niki, Polyák Lilla és Balogh Anna alakítja.

Heródesként tűnik fel a színen Szerednyey Béla, Ádok Zoli és Nagy Sándor. Sasvári Sándor mellett Posta Victor és Venyige Sándor alakítja Pilátust. Kőrösi Andrást, Csórics Balázst és Szvétek Lászlót pedig Kajafásként láthatjuk majd.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei