2010. május 24.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Nemzeti Színház - Tények és tervek

"Semmiféle következtetést nem szeretnék levonni, csupán tényeket szeretnék közölni az elmúlt évadról." - nyitotta meg a Nemzeti Színházban tartott sajtótájékoztatót Alföldi Róbert, aki az évértékelésen túl a következő évad terveiről is részletesen beszámolt.

Június 12-én zárja az évadot a Nemzeti Színház, ám már most össze lehet foglalni, hogy mennyire volt sikeres a 2009/2010-es évad a színház számára. Kilenc bemutatót láthatott ebben az időszakban a közönség a Nemzeti Színházban. A Bánk Bán - junior -, az Ármány és szerelem, ami a Művészetek Palotájával közös előadás, és a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból Alföldi Róbert rendezésében került a nézők elé. Rába Roland is bemutatkozott rendezőként, elsőként a Pánik című darabbal, majd a Mein Kampf (Harcom) című Tábori György színművel. A Tavaszi Fesztiválon debütált a Lear király, amelyet Gothár Péter vitt a Nemzeti színpadára. Lázár Ervin meséjét, a Berzsián és Didekit Almási-Tóth András rendezésében láthatta a közönség, míg Sopsits Árpád Tennessee Williams drámáját, az Orfeusz alászállt vitte színre. Az Úri muri pedig Bezerédi Zoltán munkáját dicséri.

A Gólem Fesztivál, és a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös rendezvény, a II. Nemzetközi Színházi Fesztivál keretében öt-öt vendégjáték is bemutatásra került a színházban, de a közönség láthatta Anger Zsolt rendezésében A hét asszonya - SzépRóza-monológokat is, Kézdy György Ákombákom című előadóestjét és a tatabányai Jászai Mari Színház vendégjátékát, a Kaukázusi krétakört 2010 áprilisában. A színház "legkelendőbb" előadása A jég. Ez szerepelt a Mess Fesztiválon Szarajevóban, ahol három díjat is nyert, júniusban pedig a világ egyik legjelentősebb művészeti fesztiválján, a Wiener Festwochenen is bemutatkozik. A Tartuffe-öt pedig az Almagro Nemzetközi Klasszikus Színházi Fesztivál keretében láthatja majd nyáron a spanyol közönség.

A művészi munka mellett a gazdasági adatokba is bepillantást nyerhettünk. A Nemzeti Színház Zrt. eddigi legjobb évét zárta, hiszen működése óta először lett a gazdasági mérleg szerinti eredménye pozitív. Nettó árbevételei több mint tíz százalékkal növekedtek az előző évhez képest, ezzel rácáfolva azokra a híresztelésekre, melyek szerint a színház egy sikertelenül működő "vállalkozás" lenne. Nem elhanyagolható emellett az sem, hogy a bevételek növekedése mellett a kiadásokat is sikerült több mint 170 millió forinttal csökkenteni. 2009-ben 369 előadást tartott a színház, és ezek mintegy 110.000 nézőt vonzottak.

"- Azt hiszem, hogy hosszú távú munkát kezdett el a Nemzeti Színház és nagyon remélem, hogy sikerül ezzel arra a fajta hiányérzetre is válaszolni, hogy a Nemzeti Színház az elmúlt másfél-két évben nem foglalkozott eleget a kortárs magyar dráma ügyével." - mondta Alföldi Róbert. "- 2008 volt a Biblia Éve, és ennek kapcsán tíz magyar határon belüli és határon túli írót kértünk föl, hogy válasszon magának egy-egy parancsolatot és az alapján írjon egész estés színdarabot. Én azt gondolom, hogy a magyar dráma ügyének az tesz igazán jót, ha valamiféle olyan közeget teremtünk, ami nem csak arról szól, hogy minden évben egyszer bemutatunk egy magyar darabot, mintegy kötelező penzumként. A tízparancsolat alapján nyolc előadás született. A tavalyi évadban elkezdtük már ezeket bemutatni a nézőknek. A Pécsi Országos Színházi Találkozón volt felolvasás belőlük, valamint a szeptember végi nyílt napokon. A következő lépése ennek a dolognak az volt, hogy egy-egy este meghívott rendezőkkel az egész darabot felolvasó színházi keretek között bemutattuk. A jövő évadban felolvasásra kerül ezek közül Darvasi László A gyújtogatók és Visky András Pornó című darabja. Emellett pedig bemutatásra kerül a Nemzeti Színházban az Esterházy Péter által írt Én vagyok a Te című színmű és Závada Pál Magyar ünnep című darabja, melyet először a Művészetek Palotájában láthat majd a közönség, és amelyben az Óbudai Danubia Zenekar is közreműködik"

Závada Pál zenés drámája a Magyar ünnep Alföldi Róbert rendezésében kerül majd bemutatásra a 2010/2011-es évadban, míg az Esterházy mű, amelynek a bemutatóját 2011 februárjára tervezik, Gothár Péter rendezésében lesz látható. Csehov Három nővére lesz az évad első bemutatója szeptemberben, Andrei Serban rendezésében. Ezt követi majd októberben egy ősbemutató: Térey János Jeremiás avagy isten hidege című darabját Valló Péter rendezi László Zsolt főszereplésével. És Rába Roland is visszaül a rendezői székbe. Tőle egy igazi klasszikust, a Jó estét nyár, jó estét szerelem! című darabot láthatjuk majd. A darab Presser Gábor aktív közreműködésével valósul meg. A Nemzeti Színház és Gergye Krisztián Társulatának közös produkciójaként láthatjuk majd a Kvartettet két színművésszel (Alföldi Róbert és Udvaros Dorottya) és két táncossal (Gergye Krisztián és Virág Melinda). Heiner Müller művében a Veszedelmes viszonyok emblematikus figurái köszönnek majd vissza a Gobbi Hilda Színpadon, 2011 januárjában.

"- Ezután a Nagyszínpadon a Mohácsi testvérek bemutatója következik Kovács Márton zenéjével. Címe még nincsen, megírva még nincsen, de tudjuk miről fog szólni. Ennek oka pedig az, hogy amit szerettünk volna bemutatni, a Csárdáskirálynőt, arra sajnos nem kaptuk meg a jogokat. Az évad végén, április 29-i bemutatóval Madách Imre Az ember tragédiája lesz látható. A Térey, a Závada, az Esterházy és a Mohácsi darab ősbemutató. Lehet azt mondani, hogy a következő évadunk egy magyar évad, ugyanis a Három nővér és a Kvartett kivételével az összes bemutatónk magyar darab. A társulatban nincsenek olyan nagy változások. Távozott Stork Natasa és Orth Péter. Nagy örömünkre hozzánk szerződött a Jászai-díjas és a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett Znamenák István Kaposvárról. És a Színház - és Filmművészeti Egyetem frissen végzett hallgatói közül hárman, akik nem lesznek újdonságok a nézők számára, hiszen itt töltötték gyakorlatukat: Farkas Dénes, Fehér Tibor és Szatory Dávid." - mondta Alföldi Róbert, aki a sajtótájékoztató végeztével a Stohl Andrással kapcsolatos pletykákra is választ adott azzal a kijelentésével, hogy Stohl András a Nemzeti Színház társulatának tagja, és az is marad.

A színház a jövő évadban közös bérletet hirdet a Pesti Magyar Színházzal, ezzel mintegy megválaszolva azokat a találgatásokat is, hogy rossz kapcsolatban lennének a "régi Nemzetivel". A jövő évadra további együttműködéseket is tervez a színház. Programsorozatot hirdetnek például a lassanként a Nemzeti Színház zenekarának számító Óbudai Danubia Zenekarral. A színház és a Zikkurat Galéria továbbra is színhelye lesz rangos kiállításoknak, továbbá új távlatokat nyit, hogy a Nemzeti Színház kiemelt partnere lesz a 2010/2011-es évadban a Duna Televízió, és így gyakorlatilag minden egyes előadás rögzítésre kerül a közeljövőben.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
csuju 2010-05-24 17:16:58
Remélem a segítőkészség,és a becsület vezérel IGAZGATÓ ÚR!Eddig is segíthettetek vólna,és nem itt tartana STOLH.Most remélem jön a lista akik még mélyebben vannak,és leszáll a média ANDRÁSRÓL.Sok híres ember él még erkőlcstelenebb életet róluk írjatok.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei