2010. május 29.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

POSZT - Június 3-án indul a tizedik Pécsi Országos Színházi Találkozó

Tíz napon keresztül élvezhetik az érdeklődök Pécsett a 2009. április 1. és 2010. február 28. között bemutatott színházi előadások legjavát, melyeket Fáy Miklós újságíró válogatott össze az idei POSZT-ra. A versenyprogramban 12 társulat 14 előadása lesz látható, de az OFF szekcióban az előző tíz év sikeres programjait, koncerteket és kiállításokat is láthatunk.

2010. június 3. és 12. között kerül megrendezésre a tizedik Pécsi Országos Színházi Találkozó, ahol ismét fantasztikus előadások mutatkoznak be a közönségnek. A Pécsi Nemzeti Színházban lesz látható a három határon túli (Marosvásárhely, Szabadka, Szatmárnémeti), öt vidéki (Debrecen, Eger, Pécs, Szeged, Zalaegerszeg) és négy budapesti (KoMa, Maladype Színház, Örkény István Színház, Szputnyik Hajózási Társaság) társulat.

A versenyprogram 14 produkciója a legjobb előadás, a legjobb rendezés, a legjobb férfi és női főszereplő, a legjobb férfi és női mellékszereplő, a legjobb díszlet és a legjobb jelmez címért versenyez, de kiosztásra kerülnek különdíjak is. A MASZK Országos Színészegyesület színész zsűri a legjobb színészi alakítást díjazza, férfi és női kategóriában is. A közönség zsűri az általuk legjobbnak ítélt teljesítményt díjazza, míg a Fidelio Est a legjobb 30 év alatti színésznőt illetve színészt tünteti ki.

A rangos elismerésekért versenyez többek között a budapesti Örkény István Színház két darabja: az Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése című Brecht mű, és Ödön von Horváth Kasimir és Karoline-ja. Szintén két darabbal szerepel a versenyprogramban az egri Gárdonyi Gáza Színház: a Csörgess meg! című mobil revüvel és a budapesti Katona József Színház előadása helyett induló Mayával. Láthatjuk még például a Pécsi Nemzeti Színház tolmácsolásában az Elveszett levél című darabot, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színháztól A revizort. A Kamara, avagy Stúdiószínpadon pedig kevésbé szokványos, kísérletező jellegű darabokkal is találkozhatunk, például a Bodó Viktor rendezte Kockavetővel, a Maladype Színház Übü királyával, vagy az Albert Camus Közöny című regénye alapján született The beach című előadással.

A jubiláló POSZT szervezői egy Best of OFF programmal is összegzik az elmúlt tíz év munkásságát, melynek keretében szakmai és alkotói beszélgetéseket, bábelőadásokat, kiállításokat, komoly- és könnyűzenei koncerteket, táncelőadásokat és versenyprogramon kívüli színházi előadásokat láthat a közönség.

Itt tekinthetik meg az érdeklődők például az Oidipusz király japán nyelvű előadását, a tokiói Yamanote Jijosha Színház társulatának olvasatában, vagy a dubrovniki Marin Držić Színház Cselédek című horvát nyelvű előadását. Koncertet ad például Bródy János, a Dresch Quartett, a Molnár Dixieland Band Malek Andreával és Varnus Xaver is. Látható lesz a Momentán Társulat a nagysikerű RögvEsttel, lesz beszélgetés Schilling Árpáddal és Gulyás Mártonnal a Krétakör Utópia Kollégium projektjéről, és ugyanilyen érdekesnek ígérkezik Kovács Dorina és Papp Zoltán új Karafiáth Orsolya estje is.

Mindenki találhat kedvére való programot, hiszen az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó 32 helyszínen valósul meg, és a tíz nap alatt összesen 173 rendezvény várja az érdeklődőket.

***


X. Pécsi Országos Színházi Találkozó
Helyszín: Pécs
Időpont: 2010. június 3-12.
Részletes program és információ a jegyárakról: www.poszt.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei