2010. június 7.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Póka Angéla - Szabó Győző: Tiszta kosz

Talán meglepően hangzik, de örülök, hogy nem Póka Angéla nyerte meg a Megasztár egy korábbi szériáját (pedig kétségtelenül megérdemelte volna). Viszont győztesként hosszú időn keresztül azt kellene tennie amit "fentről" diktálnak, ami nem feltétlenül lenne összhangban a saját vágyaival.

De, most így "szabadon" azt teheti ami igazán boldoggá teszi. Például egy olyan darabban játszhat, mint a Tiszta kosz. A leginkább kétszemélyes musicalnek nevezhető darabban napjaink egyik legkedveltebb színész figurája, Szabó Győző a partnere. A Rohonyi Gábor által rendezett darab premierje tavaly ősszel volt a Thália Színházban. De, hála a művészek utazókedvének az előadás az ország bármelyik pontján "felbukkanhat".

Az elmúlt napokban az Alterra-Kortárs Előadóművészeti Központ által Szegedre szervezett produkciót láttam. A zenés darab a ’30-as évek Amerikájába visz el bennünket, amelynek atmoszféráját már számos remek filmen keresztül is megismerhettük. Mintegy memóriafrissítésként legalább címszavakban idézzük meg ezt a korszakot. Füstös, elegáns, buja lebujok, tollak, flitterek neccharisnyák, régi óriás fényképezőgépek, mélyen dekoltált csipkecsodák, szeszcsempészet, ropogó fegyverek, elegáns autók világa ez. A szórakozóhelyek színpadán jazz, blues vagy charleston szól.


Tiszta kosz - Szabó Győző


A sztori amit látunk nagyon egyszerű képletű. A történetben blues-énekesként bemutatkozó Szabó Győző egy szeszcsempészt alakít - Rejtő hősöket idéző stílusban - aki egy nehéz levegőjű kocsmába betérve egykori szerelmét - a már halott - bárénekesnőt siratja. A díva (Póka Angéla) szellemként bukkan fel a színpadon. Nyugodtan kijelenthetem, hogy mély érzelmi töltésű és humorral fűszerezett előadásával nem csak a darabbeli partnerét vette le a lábáról, hanem a nézőtéren ülőket is.

A mini musical különlegessége a remek előadókon és dalokon túl a kétnyelvűségében is rejlik. Szabó Győző a monológjaiban magyarul a dalokban pedig angolul formálja meg az amerikai nagyfiú szerepét. Póka Angéla "csak" énekel a darabban és ezt végig angolul teszi.

A darab egyetlen hibája a rövidsége, ugyanis az egy órányi játékidő olyan gyorsan eltelt, hogy a néző szinte észre sem vette. Az utolsó taps elhalkulása után csak nehezen mozdult meg a nézőtér. Úgy gondolom, hogy kétszer ilyen hosszú produkcióra is vevő lett volna a hallgatóság.


Póka Angéla és Szabó Győző


Egyébként nem tudom, hogy kinek a fejéből pattant ki az ötlet, hogy Póka Angélát és Szabó Győzőt egy színpadra "terelje", de a darab ismeretében azt kell mondanom zseniális ötlet volt.

Az énekesnő most is bebizonyította, hogy miért számít az egyik legjobb női hangnak hazánkban. Szabó Győző az eddig megismert színészi kvalitásain túl megmutatta, hogy énekesként is képes megállni a helyét - ráadásul nem is akárhogyan. Aki nem csak időtöltésre, hanem ténylegesen kikapcsolódásra vágyik annak csak ajánlani tudom a darabot, ami a Thália Színházban most is fut.

Akinek megtetszik a darab az részben cd-formában haza is viheti és otthon újra meghallgathatja azt. Azért csak részben, mert a musical címével megegyező kiadványra "csak" a dalok kerültek fel, a próza pedig (sajnos) nem.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Bárdy 2011-06-12 12:59:40
Angélának az igazi értéke a hangjában, és az erős előadói készségében van. Egészen fantasztikus ez a nő, Szabó Győző pedig egyenesen kivirul mellette.Angéla kihozza belőle az énekléssel való kifejezést. Győző jól vizsgázott remek volt. Póka nem hagyta egy percre sem, hogy lazítson, vagy csak danolásszon. Angéla minden rezdülése parancsoló volt. Ez zene, Győző értette, és hozta amit kapott. Az volt az érzésem, kár, hogy nem tart tovább, nézném, hallgatnám még.
nem
regisztrált
Tamás 2010-09-22 11:58:20
Valami, egészen különleges, és egyedi előadás.
Jól járt aki ,megnézte. Két erős egyéniség,Szabó Győző, Póka Angéla sodrása, egy órában. Ilyen is van, magyar országon, el sem hiszem. Bravó, bravó
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei