2010. június 11.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Vígszínház: A 2010-2011-es évad bemutatói

Hamarosan véget ér a 2009-2010-es színházi szezon a Vígszínházban is, ám a zárás előtt még ízelítőt kapunk abból, ami a következő évadban várható. Láthatjuk majd a Rómeó és Júliát Eszenyi Enikő rendezésében, de Pesti Színházban a Túl a Maszat-hegyen is bemutatkozik, míg a Házi Színpadon többek között Szepes Mária kultikus regényének színpadi változata, A vörös oroszlán lesz látható.

A Vígszínház jövő évadjának első bemutatója Csehov Ványa bácsija lesz 2010. október 1-én. A bemutatóval többszörös jubileumot is ünnepel a Víg: egyrészt azt, hogy százötven éve született Anton Pavlovics Csehov, másrészt pedig azt, hogy a színház megnyitásával közel egy időben, 1897-ban írta a most bemutatásra kerülő darabot. Ezen felül arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a Ványa bácsi magyarországi premierje a Vígszínházban volt kilencven évvel ezelőtt. A darab Marton László rendesében kerül a nézők elé, és a Varázsfuvolában tehetségét már bizonyító Michael Levine tervezi hozzá a díszleteket. A főszerepet Benedek Miklós játssza, mellette pedig Hámori Gabriellával, Bata Évával, Margitai Ágival, Gálffi Lászlóval, Hegedűs D. Gézával, Fesztbaum Bélával, Kútvölgyi Erzsébettel és Dengyel Ivánnal találkozhatunk a szereplők között.

Decemberben aztán egy teljesen más hangulatú mű, Az öldöklés istene című vígjáték fogadja majd a nézőket, melyben Börcsök Enikő mellett igazgatói munkájának megkezdése óta először lesz látható Eszenyi Enikő. A színésznőként is tevékenykedő francia írónő, Yasmina Reza művét Kamodi Zoltán rendezi majd. 2011 márciusában pedig a színház vezetőnője ismét rendez, méghozzá Shakespeare Rómeó és Júliáját. Ebben a két főszerepet Varju Kálmán és Bata Éva alakítja majd.

A teátrum másik játszóhelyén a Pesti Színházban szintén három bemutatóval várják a nézőket. Október 8-tól lesz látható az izraeli Hadar Galron, Mikve című színműve, amely egy női fürdőben játszódik, ahol különböző életkorú asszonyokat ismerhetünk meg, akik egy férfiak uralta világban próbálnak érvényesülni. Papp Verát, Börcsök Enikőt, Hegyi Barbarát, Igó Évát, Kovács Patríciát, Tornyi Ildikót, és Eszenyi Enikőt láthatjuk majd az előadásban, amelyet Michal Docekal, a Cseh Nemzeti Színház igazgatója rendez. A fordítás Parti Nagy Lajosnak köszönhető.

A kissebbeknek próbál kedvezni decemberben Varró Dani mesejátéka, a Túl a Maszat-hegyen, amelynek most átdolgozott és kibővített verziója kerül a nézők elé. A fiatal rendező, Néder Panni diplomamunkájához Presser Gábor új dalokat is írt, és a mesejáték nagyszerű színészekkel (például Kovács Patrícia, Hegyi Barbara, Halász Judit, Molnár Áron, Csőre Gábor) kerül színpadra. A Pesti Színház utolsó bemutatója a Tom Jones lesz, amelyet Bezerédi Zoltán rendez majd. Ennek szereposztása egyelőre még nem ismert, de azt már tudni lehet, hogy Henry Fielding szatirikus művének színpadi változatában Kovács Márton lesz a zenei felelős.

A Házi Színpadon a következő évadban is kísérletezőbb jellegű darabok kapnak helyet. Például mindjárt elsőként, októberben láthatjuk majd Erdős Virág fiatal költőnő a Vígszínház felkérésére írt Kalocsa című verses drámáját Józan László és Láng Annamária főszereplésével, szintén a végzős Néder Panni rendezésében. Szepes Mária nagy sikerű könyve, A vörös oroszlán, mely az alkímiával és ezen belül az örök élet forrásával foglalkozik, szintén először debütál színpadon, méghozzá monodráma formájában, Venczel Verával a főszerepben. Ezen kívül az évad során látható lesz a Vígszínház nagyszínpadán Szűcs Artúr diplomarendezése, és emellett a Természetes Vészek Kollektíva Salto Mortale Frontale című vendégjátéka is otthont kap valamikor az évad folyamán a színházban.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei