2010. június 26.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Romantikus komédia a Thália Színházban

A Jövőre veled ugyanitt nagysikerű írójának, Bernard Slade-nek egy újabb érzelemdús vígjátékát élvezhetik itthon a színházszeretők. A történet két író, egy férfi (Szervét Tibor) és egy nő (Tóth Ildikó) kezdeti munkakapcsolatáról, majd barátságáról és szerelméről szól, mely persze nem lehet zökkenőmentes, tekintve, hogy több mint egy évtizedig nem teljesülhet be.

Jason Carmichael drámaíró új szerzőtársra lel April személyében, ám kezdetben nem is sejti, hogy ez a kapcsolat milyen lavinát indít el mindkettőjük életében. A két ember között már az első pillanatban fellobban valami, ám hosszú évekig csak barátok maradnak. Kapcsolatuk nem mélyülhet el, hiszen mindketten megházasodnak időközben, ám fokozatosan kialakuló szerelmüknek egy ponton túl nem tudnak megálljt parancsolni. A fordulatokban és humorban gazdag történet azonban mégsem zárul szokásos happy enddel, s éppen ettől válik nagyon is életszagúvá.

Éppen azért vállalta el Szervét Tibor a főszerepet, aki szerint a darab, bár egyértelműen bulvár jellegű és könnyed, mégis nagyon életszerű a remekül megírt dialógusoknak és a beleszőtt konfliktusoknak köszönhetően. A rendező, Bálint András, azért választotta a kanadai szerző 1978-ban született darabját, mert úgy véli, az egy komoly, felnőtt szerelem történetét meséli el, miközben ötpercenként történik benne egy-egy meglepő fordulat.

A két főszereplőn kívül a többi karakter is hangsúlyos, akiket szintén jelentős színészek formálnak meg. Jason feleségét, a határozott és elegáns nőt Létay Dóra alakítja. Csankó Zoltán játssza April újságíró férjét, és az író ügynökét, és egyben jó barátját Blanche-ot Takács Katalin alakítja.

Az eredeti fordítást némileg modernizálta a rendező és Radnai Annamária dramaturg. Erre azért is volt szükség, mert a történetet áttették a hetvenes évekből a mába. A mű összesen 14 év történéseit mutatja be. A két főszereplővel először 1996-ban találkozunk, majd 2010-ben jutnak el odáig, hogy végre megvallják egymásnak érzelmeiket.

A Romatikus komédia mindazoknak tetszeni fog, akik kedvelik Neil Simon, Moliére és Molnár Ferenc darabjait, ugyanis a rendező szerint a mű a három szerző alkotásainak keveréke. De aki látta már a Jutalomjáték, az Egy férfi akit szeretek, vagy a Jövőre veled ugyanitt című darabjait Bernard Slade-nek az tudja, hogy mire számíthat: keserédes párkapcsolati komédiára, amelyben szellemes párbeszédek, heves érzelmek és humorban bővelkedő szituációk is adódnak.

***


Bernard Slade: Romantikus komédia
Bemutató helyszíne: Thália Színház
Bemutató időpontja: 2010. július 1.
Jegyár: 2500 Ft, 3000 Ft, 3500 Ft

Szereplők:
Jason: Szervét Tibor
April: Tóth Ildikó
Blanche: Takács Katalin
Allison: Létay Dóra
Leo: Csankó Zoltán
Kate: Sallai Nóra

Fordította: Vajda Miklós
Dramaturg: Radnai Annamária
Díszlet - jelmez: Füzér Anni
Rendezőasszisztens, súgó: Őry Rózsa
Rendező: Bálint András

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei