2010. július 6.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Dolcsaja Vita - Csákányi Eszter Brezsnyev lányát játssza

Leonyid Brezsnyevnek, a szovjet kommunista párt főtitkárának lányáról, Galináról azt tartották, hogy ő volt a család fekete báránya, azaz nagykanállal ette az életet. A szentendrei Művészetmalomban Peter Pavlac valóság és fikció szülte darabjában Csákányi Eszter kelti életre a legendás figurát.

2008-ban írt színdarabot Peter Pavlac pozsonyi író és dramaturg a volt szovjet pártfőtitkár lányáról. A darabot azóta is nagy sikerrel játsszák Pozsonyban, és idegen nyelven mi láthatjuk először. A magyar fordítás Parti Nagy Lajosnak köszönhető, aki már munkája korai szakaszában is végig a főszereplő, Csákányi Eszter hangján hallotta megszólalni az általa leírt mondatokat.

Galina Brezsnyeva életútja kalandos volt. Minden tettével zsarnok édesapjának akart fricskát mutatni. Ezért is szökött el otthonról egy cirkuszi artistával, akinek társulatával aztán hosszú éveken keresztül járta a világot. A mendemondák szerint kedvelte a fényűző életet, nem vetette meg a luxust, és házasság is inkább egyfajta hobbi volt számára. Azonban így sem menekülhetett el az atyai szigor elől, amely miatt végül az alkoholhoz fordult. 1998-ban halt meg magányosan, egy ideggyógyászati klinikán.

A darabban Galinát 65 éves korában ismerjük meg. Éppen meglátogatja őt egy operatőr, hogy dokumentumfilmet készítsen az életéről. Galina pedig eleget tesz a kérésnek, és elmeséli kalandokkal, megaláztatással, bánattal, és örömökkel teli életútját a fiatalembernek.

Parti Nagy Lajos szinte elkényezteti Csákányi Esztert, hiszen A hét asszonya című SzépRóza-monológok után ismét olyan szöveget adott a kezébe, mely lehetőséget teremt a színésznőnek megmutatni színészi sokszínűségét.

Az eredetileg A vörös hercegnő címet viselő színdarab az idén ötven éves Szentendrei Nyár programsorozat keretében, a Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkciós Iroda közös bemutatójaként, a MűvészetMalomban kerül bemutatásra.

***


Dolcsaja Vita - Játék az öregségről
Helyszín: Szentendrei MűvészetMalom udvara (Szentendre, 2000, Bogdányi utca 32.)
Nyilvános főpróba időpontja: július 22., csütörtök
Előadások időpontja: július 23. péntek, 24. szombat, 20.30 óra
Esőnap időpontja: július 25. vasárnap
Belépőjegyek ára: 3000 Ft

Szerző: Peter Pavlac
Magyar szöveg: Parti Nagy Lajos
Munkatárs: Ardai Petra
Díszlettervező: Khell Zsolt
Jelmeztervező: Izsák Lili
Dramaturg: Veress Anna
Technika: Éltető András
Világítás: Bányai Tamás
Producer: Orlai Tibor
Színész:
Galina - Csákányi Eszter
Oleg - Molnár Áron

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei