2010. július 14.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Rosencrantz és Guildenstern halott - A Gyulai Várszínházban

Aki látta a Gary Oldman és Tim Roth főszereplésével készült filmet az tudhatja, hogy a Rosencrantz és Guildenstern halott közel sem egy könnyű darab. Filozofikus tragi-bohózatként aposztrofálja a Csiky Gergely Állami Magyar Színház, akik július 17-én mutatják be előadásukat a VI. Shakespeare Fesztivál keretében Gyulán.

Tom Stoppard inkább színházi rendező és drámaíró, mintsem filmrendező, mégis neki köszönhető a Rosencrantz és Guildenstern halott szélesvásznú adaptációja, amely sokak közében kultfilm, míg másoknak érthetetlen zagyvaságokkal teleszőtt alkotás. Stoppard azért vállalkozott arra, hogy a rendezői székbe üljön, mivel úgy vélte, saját művéből csak ő készíthet a kívánalmainak megfelelő filmet. 1967-ben írta a sztorit, amelyben Shakespeare Hamletjének két mellékszereplője főszereplővé lép elő.

A két barát, akik korábban jelentéktelenek voltak, hirtelen a központi alakokká válnak. A jól ismert szereplők (maga Hamlet, Ophelia, Fortinbras, Horatio, Polonius) csupán statiszták az ő történetükben, abban a történetben, ahol Ros és Guil keresik önmagukat. Néha fel is cserélődnek, néha eggyé válnak, de leginkább önmagukkal folytatnak párbeszédet. A kisemberek sorsáról elmélkednek, hogy mi a szerepük, hogy van-e egyáltalán szerepük, és, hogy van-e értelme bárminek is. Válaszokat azonban nem várhatunk, itt ugyanis nem a szokványos lineáris történet felépítéssel van dolgunk, így nem lesz happy end, de még csak könnyítő lezárás sem.

A Fej vagy írást játszó, az élet nagy kérdéseiről elmélkedő páros most visszakerül oda, ahová teremtőjük egykoron megálmodta őket, hiszen a hatodik Shakespeare Fesztivál keretében ismét a színpadon láthatjuk őket, ezúttal a Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulatának előadásában. A 2009 végén debütált darab, amely bemutatásnak évében elnyerte a Román Színházi Szövetség Legjobb előadásnak járó díját, Vas István és Eörsi István fordításában, és Victor Ioan Frunză rendezésében kerül a magyar közönség közé, és a két főszerepben Katona Lászlót és Balázs Attilát láthatjuk.
***

Tom Stoppard: Rosencrantz és Guildenstern halott
Időpont: 2010. 07. 17., szombat, 20:30
Helyszín: Gyulai Várszínház (a VI. Shakespeare Fesztivál keretében)
Jegyár: 1400 Ft

Fordította: Vas István, Eörsi István
Rendező: Victor Ioan Frunză
Díszlet- és jelmeztervező: Andriana Grand
Zene: Cári Tibor
Dramaturg: Gyulay Eszter
A tervező asszisztense: Albert Alpár, Szekeres Bernadette
A zenekar tagjai: Sorina Anghelescu, Radu Guți, Călin Nanu

Szereposztás:
Rosencrantz: Katona László
Guildenstern: Balázs Attila
Színész: Bandi András Zsolt
Alfred: Páll-Gecse Ákos
Színészek: Bonczidai Dezső
Színészek: Vass Richárd
Színészek: Tar Mónika
Színészek: Nagy Sándor
Hamlet: Faragó Zénó
Ophelia: Szűcs Noémi
Ophelia: Borbély Bartis Emilia
Claudius: Kiss Attila
Gertrud: Szilágyi Ágota
Polonius: Kardos M. Róbert
Horatio: Asztalos Géza
Fortinbras: Kocsárdi Levente
Leartes: Tankó Erika
Osrick: Páll Anikó
Súgó: Czumbil Marika

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei