2010. szeptember 21.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Haumann Péter a Nemzet Színésze lett

Az idei év júliusában, Kállai Ferenc elhunytával megüresedett helyre választották Haumann Pétert a Nemzet Színészei közé. A döntést a címet viselő művészek közösen hozták meg, Haumann Péterrel pedig a hagyományt követve Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója tudatta a hírt.

Haumann Péter 1941. május 17-én született Budapesten, színészi karrierjét Debrecenben, a Csokonai Színház társulatánál kezdte, majd a Pécsi Nemzeti Színház tagja lett. 1994 óta a Katona József Színház társulatát erősíti, de korábban megfordult a József Attila Színházban, a Madách Színházban, a Magyar Nemzeti Színházban, a 25. Színházban, az Arizona Színházban, és a Radnóti Miklós Színházban is. Számtalan elismeréssel jutalmazták munkásságát, így például Kossuth- és Jászai Mari-díjjal, Prima Primissima-díjjal, most pedig a Nemzet Színészei közé választották.

A Nemzet Színésze címet azok a művészek nyerhetik el, akik munkásságukkal sokat tesznek a magyar nyelv és irodalom ápolásáért, tevékenyen kiveszik részüket a nemzeti színjátszás fejlesztéséből és népszerűsítéséből. A cím 62 éves korhatárhoz kötött, élethosszig szól, és egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik. További feltétel, hogy csak olyan művész nyerheti el, aki legalább 40 évet a színészi pályán töltött, vagy legalább 20 évadon át a Nemzeti Színház társulatának tagja volt. A címmel havonta ötszázezer forint juttatás jár.

A Nemzet Színésze cím jelenlegi viselői az alábbi művészek:
Avar István (2001-től)
Berek Kati (2000-től)
Bodrogi Gyula (2007-től)
Garas Dezső (2000-től)
Haumann Péter (2010-től)
Király Levente (2006-tól)
Komlós Juci (2002-től)
Máthé Erzsi (2000-től)
Psota Irén (2000-től)
Szabó Gyula (2006-tól)
Tordy Géza (2008-tól)
Törőcsik Mari (2000-től)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei