2010. szeptember 25.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Fővárosi Színházi Díj - Alföldi Róbert különdíjat kapott

Szeptember 23-án kiosztották a Fővárosi Színházi Díjakat. A legjobb női alakítás díját Kerekes Évának ítélték oda, míg a legjobb férfi alakításért Kuna Károlyt jutalmazták. A Danton-ügy című előadásáért Koltai M. Gábor kapta a legjobb rendezőnek járó díjat, de emellett Alföldi Róbert is elismerésben részesült a Nemzeti Színház megújításáért.

Kerekes Éva színésznő az Örkény Színház Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése című előadásban nyújtott kiemelkedő teljesítményt, és ennek kapcsán ítélték neki a legjobb női alakítás díját. Kuna Károly Stúdió "K" Színház-béli Robespierre alakításával győzte meg az ítészeket, és A Danton-ügynek nemcsak a főszereplője, hanem a rendezője is díjazásban részesült, hiszen Koltai M. Gábort választotta a zsűri a legjobb rendezőnek.

A legjobb független előadás díját valójában nem egy, hanem két előadás nyerte. Ez a Gergye Krisztián rendezte Trilógia-tanulmány, amelynek keretében Nádas Péter darabjait, a Találkozást és a Temetést vitték színre, előbbit a Bárka Színházban, utóbbit a MU-ban. Kuriózuma az előadásoknak, hogy a Találkozásban zene kíséri a színészek játékát, a Temetésben pedig a két táncos (Gergye Krisztián és Virág Melinda) előadása közben olvassák fel a Találkozásban játszó színészek (Spolarics Andrea, Varga Anikó, Varjú Olga, Pásztor Tibor, Szabó Gábor és Dévai Balázs) a darab szövegét.

Alföldi Róbertet, aki immár két éve a Nemzeti Színház igazgatója, különdíjban részesítették. Az elismerést azzal indokolta a szakmai zsűri, hogy az elmúlt időszakban vezető színházzá lépett elő a Nemzeti, ahol a klasszikus és a kortárs művek közül is előszeretettel válogatnak be a repertoárba, és ezáltal a nézőközönség széles rétegéhez szólnak. Az igazgató érdeme továbbá, hogy a sokáig problémásnak vélt színházat példa értékű kommunikációval sikerült felvirágoztatnia, és így újraértelmezte az intézményről alkotott képet.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Prospero 2010-09-25 11:50:33
Gratulálok! Egyre kevesebb olyan színház van, amelyik nézőként nem vesz kulturálisan fogyatékosnak, és szellemi partnerének tekint. Amelyik tükröt tart. Az Alföldi által vezetett Nemzeti ilyen.
nem
regisztrált
kaktuszpapa 2010-09-25 11:10:58
Gratulálok, igazgató úr, és további nagy sikereket kívánok, amelyek az Ön tehetsége mellett biztosan nem váratnak sokat magukra.
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei