2010. szeptember 28.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Három nővér - Az évad első bemutatója a Nemzeti Színházban

Szeptember 24-én mutatták be a Nemzeti Színházban a 2010/2011-es évad első bemutatóját, az Andrei Şerban által rendezett Három nővért. A román származású, New Yorkban élő rendező a színház javaslatai alapján, több előadás közül választotta ki Csehov darabját, amelyet immár harmadszorra állított színpadra. A nővérek szerepében Udvaros Dorottya, Schell Judit és Péterfy Bori láthatóak.

Andrei Şerban hónapokig tartó tárgyalások után választotta ki azt a művet, amely végül a Nemzeti Színház évadnyitányaként, szeptember 24-én bemutatásra kerül a teátrumban. A rendező munkamódszere igen különleges volt: az elmúlt évek fontos színházi előadásaiból DVD változatot kapott, hogy lássa, hogyan értelmezik itthon a rendezők az orosz szerzők darabjait, majd fotókról beazonosítva megismerte a Nemzeti társulatát, akik közül egy háromnapos casting során választotta ki a főszereplőket.

A nézők és a kritikusok között is osztatlan sikert arató, Ascher Tamás rendezte Katona József Színház-béli előadásból ketten, Udvaros Dorottya és Sinkó László is jelenleg a Nemzeti Színházban játszanak, és mind a ketten főszerepet kaptak ismét a darabban. A színésznő az első próbák egyikén el is sírta magát, ekkor sikerült ugyanis lélekben végleg eltávolodnia a korábbi előadástól. A rendező angol szövegkönyvből dolgozott, és munkája során tolmács segítette a színészekkel történő kommunikációban, ám mivel a világ számos részén rendezett már, ezért a közös nyelv hiánya egyáltalán nem jelentett számára akadályt.

Ezen kívül biztos kézzel nyúl a Csehov adaptációkhoz, hiszen az író minden fontosabb darabját megrendezte már többször is. A mostani magyarországi rendezés után Bukarestben viszi majd színre az Ivanovot. Andrei Şerban szerint radikális és szabad előadás lett a Három nővér, amelyben a rejtett kapcsolatokból fakadó feszültségek kerülnek fókuszba. A főbb szerepekben Znamenák István (Prozorov, Andrej Szergejevics), Mészáros Piroska (Natalja Ivanovna), Udvaros Dorottya (Olga), Schell Judit (Mása), Péterfy Bori (Irina) és Kulka János (Kuligin, Fjodor Iljics) láthatóak.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei