2010. szeptember 29.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Színikritikusok Díja - Az Örkény Színház tarolt

Vasárnap osztották ki a Budapest Bábszínházban idén harmincadszorra a Színikritikusok Díját, 15 kategóriában. A Színházi Kritikusok Céhe minden évben az előző évad legjobbjait díjazza. Az idei díjátadón az Örkény Színház bizonyult a legjobbnak, de méltatták a független színházakat is, és Alföldi Róbert is különdíjban részesült.

A 2009/2010-es színházi évad legjobb előadásának a Katona József Színház A kétfejű fenevad című darabját választották, amelyet Máté Gábor rendezett, aki egyben a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést is kivívta A szerelem diadala című, szintén Katona Színház-béli előadásban. A legjobb férfi főszereplőnek pedig Fekete Ernő bizonyult, aki nemcsak a Vígszínház Othellójában, hanem a Katona két darabjában, A kétfejű fenevadban és a Mennyekbe vágtató prolibuszban is kiemelkedő alakítást nyújtott.

Az Örkény Színház több díjat is besöpört. Övék lett a Kasimir és Karoline-ért a legjobb rendezés díja, és az ebben játszó Hámori Gabriella lett a legjobb női mellékszereplő. Az Arturo Ui feltartóztatható felemelkedésében nyújtott alakításával Kerekes Éva lett a legjobb női főszereplő, megosztva a díjat Törőcsik Marival, aki két darabban (Naphosszat a fákon - kaposvári Csiky Gergely Színház; Mein Kampf - Nemzeti Színház) nyújtott teljesítményével nyűgözte le a színikritikusokat.

Az Arturo Ui feltartóztatható felemelkedésében látható díszlet és jelmez is legjobbnak bizonyult, előbbiért Ambrus Mária, utóbbiért Benedek Mari részesült a rangos elismerésben. A legjobb új magyar drámának Háy János Völgyhíd című művét választották, és az alternatív színházak munkásságát is méltatták: a legjobb zenés/szórakoztató előadás a HOPPart Chicagója lett, a legjobb független színházi előadás pedig a Szputnyik Hajózási Társaság Kockavetője, amit Bodó Viktor rendezett, aki a díj átvételekor meg is jegyezte, hogy emellé elkelne több figyelem is a független társulatoknak.

Alföldi Róbert rövid időn belül második díját zsebelte be a Nemzeti Színházban nyújtott munkájáért: a Fővárosi Színházi Díjak kiosztásakor különdíjban részesítették, s most ismételten különdíjat kapott a Nemzeti Színház arculatának megteremtéséért. A győztesek az oklevél mellett a Mátravölgyi Ákos tervezte díjat is hazavihették, amely egy torta alakú amfiteátrumot formáz. Ennek egy-egy "szeletét" kapták meg a díjazottak.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei