2010. október 11.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Csodálatos mobilvilág - Az Új Színház előadása a mobilkultúráról

Október 9-én mutatták be az Új Színházban a Budapesti Őszi Fesztivál programjaként a Csodálatos mobilvilág című előadást, amely a mobiltelefon és az ember kapcsolatát veszi górcső alá. A darab műfaja kortárs kamaraopera, amelyben a közönségnek is nagy szerepe van, hiszen előadás közben megszólaló mobiljaikkal nagyban hozzájárulnak annak sikeréhez.

Mindösszesen két alkalommal tekinthető meg az Új Színházban a különleges mobil-opera, amely a teátrum igazgatója, Márta István szerint műfaját tekintve valójában operatórium, azaz az opera és az oratórium határán található. A körülbelül 70 perces előadás minden érzékszervre kíván hatni. Az erős vizualitás mellett igazi 21. századi elektronikus hangzásvilág jellemzi, a verses próza mellett pedig ének és ária is található benne.

Mint a darab címe is jelzi kiemelt szerep jut az előadásban a mobiltelefonoknak is. A nézőket, még mielőtt felgördülne a függöny, a megszokottól eltérően nem arra kérik, hogy kapcsolják ki a mobiltelefonjaikat, hanem pont az ellenkezőjére, hogy hagyják bekapcsolva azokat. Így minden egyes előadás spontán elemekkel gazdagodhat egy-egy beérkező telefonhívás apropóján. A darabot Márta István Barabási-Albert László Villanások című könyvének hatására írta meg, a librettó pedig a József Attila-díjas Szálinger Balázs nevéhez köthető.

A Csodálatos mobilvilág rendezője Szikora János, az Új Színház művészeti vezetője, aki éppen a premier napján ünnepelte hatvanadik születésnapját. A különleges darabban az Új Színház színészei mellett az Operaház énekesei is szerepelnek.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei