2010. október 12.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Hegedűs a háztetőn - Jeltolmáccsal a Vígszínházban

Az idén 114 éves Vígszínház komoly figyelmet fordít arra, hogy a társadalmi felelősségvállalás terén is példát mutasson. Éppen ezért egyedülálló kezdeményezéssel állnak elő: a Hegedűs a háztetőn című musical október 27-i előadását jeltolmácsok segítségével a siketek és nagyothallók számára is elérhetővé teszik.

A színházi jeltolmácsok alkalmazása nem új keletű dolog, habár sajnos kevés teátrum állít előadásokat úgy színpadra, hogy azok a siket és nagyothalló nézők számára is élvezhetőek legyenek. Pedig a legtöbb néző számára egyáltalán nem zavaró a színpad szélén álló jeltolmács, a sérült embereknek pedig ezzel kivételes élményben lehet részük. Legutóbb a Szegedi Nemzeti Színház a Szegedi Kortárs Balettel közösen állított két előadást színpadra, amelyeknél az előadás szövegét kivetítették, illetve jelnyelvi tolmácsot is alkalmaztak. A József Attila Színház produkciói közül pedig az Add kölcsön a feleséged! című darabot és a Kőszívű ember fiait lehetett megtekinteni jelbeszéd tolmács közvetítésével.

Az angol színházi életben gyakorta alkalmazzák a jeltolmácsokat, akiknek személyét a rendezők általában "be is építik" a színdarabokba, ám idehaza még mindig csak gyerekcipőben jár a színházi esélyegyenlőség magvalósulása. A Vígszínház azonban újabb lépést tesz afelé, hogy a hallássérültek számára is igazi élmény legyen a színházlátogatás. Külön érdekesség, hogy egy zenés darabjukat, az idei év márciusa óta repertoáron lévő Hegedűs a háztetőn című musicalt választották ki, melynek október 27-i előadását láthatják majd a nézők jelnyelvi tolmácsolással.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei