2011. május 21.Schöffer Szilvia
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Rainman - A Belvárosi Színház darabja Kulka Jánossal és Nagy Ervinnel

Ki ne emlékezne Dustin Hoffmann-ra, ahogy mindenfajta kontextust mellőzve hadarni kezdi kedvenc vetélkedőjének bevezetőjét? Tőle tudhattuk meg, hogy a juharszirupnak már a palacsinta előtt az asztalon kell lennie, és hogy alsónadrágot csak a Keymark-ban vehet az ember.

Egy közösségi vásárlásra buzdító oldal kedvezményes (félárú) jegyeket hirdetett meg a Belvárosi Színház egyik előadására, mely az 1988-ban készült Esőember című film alapján készült. Dustin Hoffmann zseniális alakítását többek között Oscar- és Golden Globe-díjjal jutalmazták annak idején, így nem volt meglepő, hogy pár nap alatt mind a 200 akciós jegy gazdára talált.

A színpadi produkcióban - mely 17 és 20 órakor is műsoron volt - az autista báty , Raymond szerepében Kulka Jánost láthattuk, míg a pénzsóvár öccsöt, Charlie-t Nagy Ervin alakította.

Bevallom én kívülről tudom már a filmet, ezért első pozitívumként a szöveghűséget hoznám fel a darab mellett - ugyan akadtak helyenként eltérések, "magyarítások", de szerintem ez még belefért. Mivel az előadás csupán szűk másfél órás volt, értelemszerűen kimaradtak bizonyos jelenetek, de ettől függetlenül hangsúlyt kellett volna fektetni a főszereplő jellemfejlődésére, egyáltalán a karakterek egymáshoz való viszonyának változásaira. Itt sajnos ez hiányzik: Charlie Babbitt (Nagy Ervin) a történet végén számomra ugyanolyan ellenszenves és érdekember, mint kezdetben, pedig több jelenetben is tetten lehetne érni a testvéri szeretet első megnyilvánulásait. Hogy miért nincs meg ez az átmenet, arra két magyarázatot találtam: egyfelől Nagy Ervin számomra túlságosan ripacs, a hangsúlyokat idegennek találtam, a dühkitörései eltúlzottak voltak, apja miatti sérelmei és ebből fakadó önzése egy pillanatig nem ébresztettek sajnálatot. Ugyanakkor a filmdráma szinkronja tökéletes volt, így tulajdonképpen két szélsőséget kellett értékelni. A másik ok, hogy - talán az idő rövidsége miatt - kimaradtak párbeszédek, részek, amivel talán gördülékenyebbé tehették volna azt a folyamatot, ami során Charlie-ból egy jobb, felelősségteljes és beteg testvérét elfogadó mitöbb hozzá ragaszkodó ember lesz. Sajnos a főszereplő modorossága miatt a megható fürdőszobai jelenet (t.i.: amikor fény derül az Esőember kilétére, és azt is megtudjuk, hogy Raymondnak miért kellett évtizedekkel ezelőtt elszakadnia testvérétől) sem váltott ki érzelmeket bennem.

Így csupán sovány vigasz, hogy legalább a szövegen nem változtattak lényegesen, bár belecsempésztek pár mai szleng-kifejezést, ami nekem erőltetettnek és nem odaillőnek hatott. Kreatívan bántak viszont a díszletekkel: lényegében pár világítós kocka és egy kanapé alkotta a repertoárt, és ezek segítségével a tárgyalószobától a tévéig mindent meg tudtak alkotni.

Ha végiggondolom a látottakat, az egyetlen dolog, ami miatt nem bántam meg, hogy végigültem a darabot, az Kulka János mindenfajta mesterkéltséget nélkülöző, szinte tökéletes alakítása autistaként. Neki köszönhetően sokat nevethettünk, pláne úgy, hogy a Szomszédok óta megfontolt, komoly mentőorvosként maradt meg az emlékeinkben, ezt pedig most felülírta a saját világában élő, a pénz fogalmát nem ismerő beteg ember szerepe. Ha már felidéztük ezt a mindenki által ismert de sokat szapult tévésorozatot, viszontláthattuk Kézdy Györgyöt is, aki nem került távol "régi hivatásától"; ezúttal pszichiátert alakít.

Alapvetően nehéz összehasonlítani egy nyolcvanas évekbeli amerikai filmet egy modern színpadi feldolgozással, de úgy érzem erre nincs is szükség. Vannak hangsúlyos gyengeségei az előadásnak, és valószínűleg csupán Kulka miatt érdemes ezt választani esti elfoglaltságként, ugyanakkor ha szeretnénk színpadon viszontlátni az IMDB legjobb 250 filmjének egyikét, májusban még egy, júniusban kettő alkalommal vehetjük górcső alá.

Előadások:
május 24. kedd 20h
június 23. csütörtök 20h
június 24. péntek 20h

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei