2011. július 1.MTI
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Ma kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok

Sokszínű darab, álomjáték, álomképek sorozata várja a nézőket Az ember tragédiáján, a Szegedi Szabadtéri Játékok idei nyitóelőadásán pénteken. A darabot Kossuth- és Jászai-díjas művész, Vidnyánszky Attila állítja színpadra. Mint mondta: az egymást álomszerűen követő színek során az élet és halál, a sötét és a világos gigászi küzdelmének lehet tanúja a közönség.

A szegedi Dóm tér csaknem hatvan méter széles színpada egyedi rendezői gesztusokat, megoldásokat és megszólalási módokat igényel - mondta Vidnyánszky Attila rendező, aki szerint a tér szakralitását sem lehet figyelmen kívül hagyni: úgy kellett alakítani díszletet, hogy az jól "muzsikáljon együtt" a gyönyörű Fogadalmi templommal.

A Kossuth- és Jászai-díjas művész elárulta: nagy alázattal és őszintén próbált Madách Imre drámai költeményéhez nyúlni, amely számára a legnagyobb, leginspirálóbb és legtöbb titkot rejtő magyar színpadi mű. Mint mondta, arra törekedett, hogy az előadás kiszakadjon a felszínes világ zsongásából, s a darab hitet és erőt sugározzon a nézőknek.

Az egymást álomszerűen követő színek során az élet és halál, a sötét és a világos gigászi küzdelmének lehet tanúja a közönség - fogalmazott a rendező.

Vidnyánszky Attila elmondta: nem volt számára kérdéses, hogy Lucifer szerepét a különleges színészi adottságokkal rendelkező Trill Zsolt alakítsa. A különleges, akár "kígyószerű alakot" is felvenni képes művész mellé a direktor olyan Ádámot keresett, aki képes újrateremteni a mai színházból szinte teljesen száműzött vagy csak valamilyen giccses formában megjelenő pátoszt. Rátóti Zoltán képes gyökeret verni a mozgékony Lucifer mellett, szavainak súlya van. Az örök nő jövőt hordozó ezerarcú vibrálását pedig Ónodi Eszter formálja meg a színpadon. Ádám és Éva párosát a rendező szándékoltan nem a legfiatalabb színészgeneráció tagjai közül választotta, hiszen a Madách-mű gondolatainak hiteles megjelenítéséhez egyfajta érettségre van szükség.

A darabban több mint százhatvan szerep van, ezek többségét a beregszászi Illyés Gyula Színház társulatának tagjai játsszák. Mivel a darab cselekménye nem lineáris történet, hanem egymást követő álomképek sorozata, Vidnyánszky Attila fontosnak tartotta, hogy az egyes színek fontosabb szerepeit is "fajsúlyos" színészek alakítsák. Így a közönség Keplerként Cserhalmi Györggyel, Miltiádészként Gáspár Sándorral, Péter apostolként Blaskó Péterrel, az Énekes szerepében pedig Hobóval találkozhat pénteken, majd szombaton a szegedi Dóm téren.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei