2011. december 22.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Rendkívüli társulati ülés a Játékszínben - Vége az állami támogatásnak

A budapesti Játékszín vezetősége december 15-én kapott levelet a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól (Nefmi), amelyben közölték, hogy jövőre megvonják az intézmény állami támogatását. Balázsovits Lajos ezért december 21-ére sajtótájékoztatóval egybekötött társulati ülést hívott össze, amelynek résztvevői támogatásukról biztosították az igazgatót.

A színházvezető elmondta, hogy az eseményre meghívták a tulajdonosi jogokat gyakorló MNV Zrt. képviselőit, akik egyéb elfoglaltságuk miatt nem tudtak megjelenni, illetve megpróbálták elérni Skultéty Lászlót, a Nefmi gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárát - aki a döntésről szóló levelet aláírta -, de nem jártak sikerrel. Balázsovits Lajos így egyedül volt kénytelen ismertetni a helyzetet. Beszámolóját azzal kezdte, hogy eredetileg ünnepi ülésre készült, hiszen éppen száz évvel ezelőtt nyílt színház az épületben, a jelenlegi gárda pedig a huszadik évét tölti a Játékszínben.

Kiemelte, hogy mint minden színház, ők is évadban terveznek, melynek második felében Herczeg Ferenc Kék róka című alkotását, és Csukás István egy zenés darabját szeretnék bemutatni. Reményét fejezte ki arra, hogy ezeket a kedvezőtlen előjelek ellenére meg is valósíthatják majd. Az intézmény egyébként pénzügyileg sikeresen teljesítette az évet, olyannyira, hogy idei bevételük meghaladta az állami támogatás összegét. Balázsovits sietett leszögezni, hogy ez véletlenül sem jelenti azt, hogy utóbbira nincs szükség.

Elmondta, hogy a megkérdezett jogi szakértők is aggályosnak tartják a közhasznú szerződés felbontását, amire mindenféle előzetes egyeztetés, vagy figyelmeztetés nélkül került sor. A december 15-én érkezett minisztériumi levél a költségvetés nehéz helyzetére, valamint arra hivatkozott, hogy a fővárossal folytatott tárgyalások elakadtak, így utóbbi nem tudja átvenni az intézményt.

Az igazgató többször is hangsúlyozta kompromisszumra való hajlandóságát, és a "hogyan tovább" kérdésre úgy válaszolt, hogy az ünnepek után mindenképpen azon lesz, hogy tárgyalásokat folytasson az ügyben. Bár a Szőcs Géza kulturális államtitkár "megnyugtatólag" azt nyilatkozta, hogy nem szűnik meg a színház, hanem valamilyen formában tovább fog működni, jelenleg semmi konkrétumot nem lehet tudni arról, mik a tervei a minisztériumnak a Játékszínnel kapcsolatban. Pletykák ugyan keringenek az esetleges összevonásról a Budapesti Kamaraszínházzal és Magyar Színházzal, de Balázsovits Lajost senki nem kereste meg ezzel az ötlettel.

Hernádi Judit kérdésére az igazgató elárulta, hogy a hirtelen megvonás következményei körülbelül száz-száztíz ember megélhetését érintik, amiből harminchárman a színház állandó munkatársai. Úgy véli, a támogatás nélkül február végéig tudnák magukat fenntartani, bár hozzátette, hogy a gazdasági igazgató ennél egy fokkal optimistább, ő "csak" március végére teszi azt a pillanatot, amikor már be kellene zárniuk. A lehetséges kompromisszummal kapcsolatos érdeklődésre azt válaszolta, hogy biztosan tudnának megoldást találni - például kevesebb bemutatóval, csökkentett díszlettel - amely által folytatható lenne a működés, akár úgy is, hogy "egy színész egyedül áll a színpadon, és sok kicsi, kínai verset mond".

Felhívta rá a figyelmet, hogy a szerződésnek van olyan pontja, amely szerint nem lehet azt azonnali hatállyal felbontani, illetve jogvita esetén egyeztetniük kell a feleknek. Ez azonban nem történt meg, és Balázsovits tudomása szerint maga az MNV Zrt. is csak tőle tudta meg a hírt. A Játékszínnek több olyan szerződéses kötelezettsége van, amit január 1-je után is teljesíteni kell, mivel a vezetés arra számított, hogy pénzügyi helyzete stabil marad. Az igazgató hangsúlyozta, hogy egyébként azon kevés intézmények közé tartoznak, amelyeknek semmilyen tartozásuk nincs. Balázsovits elmondta, hogy értetlenül áll az események előtt, semmi okát nem látja a történteknek, és annak, hogy nem kommunikáltak vele ez ügyben.

A jelenlévők támogatásukról biztosították a vezetőt, többen összefogást javasoltak. Olyan is akadt, aki egyenesen megkockáztatta, hogy ez az egész nem is komoly. Balázsovits Lajos ezt a lehetőséget elvetette, hiszen mégis csak a minisztérium helyettes államtitkárától érkezett a levél. Elhangzott, hogy egy szakminisztériumnak illene tudnia, hogy egy színház nem naptári évben gondolkodik, illetve, hogy Szőcs Gézának is meg kellene szólalnia a kérdésben, hisz mégiscsak ő az illetékes.

Az egyeztetés és a megoldási javaslatok mielőbbi megvitatása azért lenne fontos, mert a jövőre vonatkozó forgatókönyv jelenleg teljesen ismeretlen, az emberek egzisztenciája '"lóg a levegőben", a számlákat pedig addig is fizetni kellene, amíg a felelősök kitalálják, hogy milyen konstrukcióban kívánják tovább működtetni a színházat. Beregi Péter szavaira reagálva Balázsovits Lajos elmondta, nem szeretné, ha másokhoz hasonlóan eljutnának oda, hogy adósságokat halmoznak fel, ezért hiába adják el a jegyeket és játszanak tovább, támogatás hiányában egy idő után nem tudják folytatni.

Az aláírásgyűjtést szorgalmazó felvetésre úgy reagált, hogy először van ilyen "mozgalmi helyzetben", így nem tudja, hogyan is kell ilyenkor viselkedni. A közönség lelkesen igyekezett ötleteket adni, Szegvári Katalin felajánlotta, hogy segít az internetes petíció megalkotásában, amely azóta létre is jött.

A Játékszín egyébként nem az egyetlen intézmény, amelytől elvették az állami támogatást, a Budapesti Kamaraszínház ugyanígy járt. Utóbbi szintén december 21-én tartotta rendkívüli társulati ülését.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei