2012. február 22.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Szóról szóra - Búcsúzik a Trafó színpadától a PanoDráma előadása

Nem csupán Fliegauf Bence dolgozta fel művészi eszközökkel a sajnálatos magyarországi romagyilkosságokat. Míg a friss Ezüst Medve-díjas rendező fikciós műve lazán kapcsolódik a konkrét eseményekhez, a PanoDráma produkció dokumentumszínházi előadása nem véletlenül kapta a Szóról szóra címet. A darabot február 28-án és 29-én játsszák utoljára a Trafóban.

Február végén kénytelen búcsút venni a Trafó Kortárs Művészetek Házának közönsége a különleges alkotói módszerrel színpadra állított Szóról szóra című előadástól. Az első hazai verbatim, azaz szó szerinti dokumentumszínház létrehozásához valódi, az internetről, blogokból, hírműsorokból gyűjtött anyagokat használtak, illetve saját interjúkat készítettek, többek között túlélőkkel, hozzátartozókkal, ügyészekkel és rendőrökkel. Az így összeállt szöveg - némi kreatív szerkesztéstől eltekintve - változtatás nélkül került be a darabba, növelve az események rekonstruálásának érzetét.

A nemzetközi csapatmunka eredményeképp megszületett egyedi alkotást, amely a többségi társadalom és a média reakcióit, valamint az ügy szereplőinek véleményét boncolgatta, 2011 márciusában mutatták be a Trafóban. A nézők magyar nyelven, angol felirattal láthatták a színészek - Bánki Gergely, Feuer Yvette, Hárs Anna, Orsós Róbert, Ördög Tamás, Schermann Márta, Szamosi Zsófia és Urbanovits Krisztina - által felidézett történetet.

Tompa Andrea interneten megjelent kritikájában a következőképpen méltatta az alkotókat: "Kimentek a valóságba, fogták és behozták, mert mi, nézők, nem megyünk oda, Galgagyörkre vagy Tatárszentgyörgyre és még ki tudja hová. Egy szelet rétegzett valóságot adnak át, egy szép, telített egy órában, észre sem venni, hogy megtelt az idő és gazdagabbak lettünk egy fájdalommal. Hol élünk, milyen a hazánk, milyenek embertársaink, netán mi magunk."

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei