2012. március 19.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Dániel Vali és Roskó János kapja a Kállai Ferenc-életműdíjat

Március 27-én, a színházi világnapon adják át a Kállai Ferenc-életműdíjat, amelyet a 2010-ben elhunyt színművész - a hozzá tartozó alapítvánnyal együtt - végrendeletében hozott létre. Az elismerést idén másodszor kapja meg a Pesti Magyar Színház illetve a régi Nemzeti Színház egy színésze, valamint egy a nézők számára "láthatatlan" háttérdolgozó.

Kállai Ferenc 1948-ban szerződött a régi Nemzeti Színházhoz, amelyhez a viszontagságok ellenére haláláig hű maradt. Játszott a Blaha Lujza téri, majd a Hevesi Sándor (korábban Izabella) téri épületben, ahol ma a Magyar Színház működik. A 2002-ben megnyílt új Nemzetiben már nem újította meg tagságát, utolsó bemutatóját - A néma revolverek városa - is a régi helyen (akkor Pesti Magyar Színház) élte át.

A legendás művész emlékét ápoló alapítvány létrejötte részben özvegyének köszönhető. Célja többek között a volt Nemzeti Színház és (Pesti) Magyar Színház művészi munkájában minimum húsz évig - a múltban és jelenben - kiemelkedő részt vállaló színészek és technikai munkatársak évenkénti elismerése. A kitüntetést tavaly - első alkalommal - Avar István színművész és Breuer Ottó, a Magyar Színház tiszteletbeli főügyelője vehette át.

Az egyik idei díjazott Dániel Vali, aki 1965-ben, azonnal a főiskola után került a Nemzeti Színházhoz, majd 2000-től a Pesti Magyar Színház tagja lett. Művészetét 2002-ben Aase-dí­jjal, 2008-ban pedig a Magyar Színház Főnix-díjával ismerték el. Őze Áron intézményében jelenleg Mrs. Higgins szerepét alakítja a My Fair Lady-ben, de látható a Házasságon innen, házasságon túl a Kár, hogy kurva valamint a Sweet Charity című előadásokban is. A nőalakot formázó szobrot a háttérmunkások közül Roskó János öltöztető kapja, aki 1989 óta dolgozik a teátrumban.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei