2012. május 18.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Bizonytalan a KoMa Bázis jövője

Bizonytalan az öt éve alakult független színház, a KoMa sorsa. Ne lehet tudni, maradhatnak-e XV. kerületi bázisukon, illetve támogatásuk alakulása is kérdéses. A társulat egyelőre kiállítással, és az évad utolsó előadása - Deilephila - után tartott bulival búcsúzik a közönségtől, és reménykedik abban, hogy hamarosan visszatérhet.

A KoMa (kortárs magyar) csapat diplomás színészekből áll, és célja, hogy megszerettesse a diákokkal a színházat, a művészeteket, az irodalmat, a gondolkodást. Ezen küldetésük került most veszélybe, mivel az állam még nem írta ki a független szféra egyik legfontosabb pályázatát, melyből a társulatok a költségvetésük nagy részét kapnák. Ez azonban nem az egyetlen gond. A KoMa egy évvel ezelőtt költözött be XV. kerületi bázisára, a helyi képviselő-testület azonban - annak ellenére, hogy ezt március 1-ig meg kellett volna tennie -,mai napig nem döntött arról, hogy megtarthatják-e az épületet. Utóbbi négy évig állt üresen, és igen lerobbant állapotban volt, amikor a KoMa elfoglalta, és saját erejéből színházat teremtett benne, közel nyolcmillió forintos felújítás után.

Zrinyi Gál Vince igazgató közleményében kifejtette: annyira "komolytalanná, kilátástalanná, tervezhetetlenné vált a helyzet", hogy bár nem akarják abbahagyni, súlyos akadályokkal kell szembenézniük, többek között azzal is, hogy 2012 júniusától a KoMa-t jelenleg alkotó tizenhárom ember fizetését nincs miből finanszírozniuk. A jelenlegi áldatlan helyzet miatt a vezető megkérte a színészeket, hogy keressenek maguknak munkát, mert nem biztos, hogy szeptemberben folytatni tudják.

Addig is a közönség Vékes Csaba válogatásában fotókiállítást élvezhet az aulában, amely ízelítőt ad arról, hol és hogyan kezdte a KoMa, és meddig jutott el napjainkra. Az évad utolsó előadása után, mely a Deilephila lesz május 24-én, kerti partit rendeznek a Bázison, ahová szeretettel várják nézőiket.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
allegrobarbaro 2012-05-19 00:13:57
Ez szomorú:/. Nem lehetne még valahogy megmenteni?
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei