2012. június 10.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kramer kontra Kramer a Belvárosi Színházban

Június 26-án kerül bemutatásra Avery Corman regényéből a szerző által színpadra dolgozott változat, melyet már filmen is imádott a közönség: a Kramer kontra Kramer most bizonyíthatja, hogy a világot jelentő deszkákon is megállja a helyét. A darabot Rába Roland rendezésében, Kovács Patrícia és Nagy Ervin főszereplésével mutatják be a Belvárosi Színházban.

Dustin Hoffman és Meryl Streep főszereplésével aratott osztatlan sikert 1979-ben a Kramer kontra Kramer című film, amely egy apa küzdelmét mutatta be, akit felesége elhagyott, hatéves kisfiával együtt. A megrázó történetben a férfinak, aki addig a karrierjének élt, gyökeresen megváltozik az élete, kisfia kerül a középpontba, míg felesége, aki eddig vállalta az anyaszerepet, önmegvalósításba kezd. Ez utóbbi szál sem a filmben, sem az eredeti regényben nem kap komolyabb hangsúlyt - nem úgy a darabban, amelyet az Orlai Produkciónak hála, a hazai közönség is hamarosan élvezhet a Belvárosi Színház előadásának keretében.


A darab főszerepében: Kovács Patrícia és Nagy Ervin (kép: www.orlaiprodukcio.hu)

Mint a darab producere, Orlai Tibor elmondta, annak ellenére, hogy sem a regényben, sem a filmben nem szenteltek nagy figyelmet az anyának, az író a színpadi változatot inkább erre hegyezte ki, aminek ő maga is kifejezetten örül: "Izgatott a család kérdése, a családon belüli feladatmegosztások, illetve a nők szerepe. Miért van az, hogy a nők itthon a saját útjukat akarják járni - és talán még inkább igaz az értelmiségi rétegbe tartozó hölgyekre -, és ez mit is jelent pontosan? Amikor a '80-as évek elején bemutatták a filmet a mozikban, akkor ez még nem volt ennyire aktuális kérdés Magyarországon, mint most. Nagyon izgatott a történetben az is, hogy a férfiak hibája-e, hogy az a sztereotípia alakult ki velük kapcsolatban, hogy semmi mással nem foglalkoznak, csak a pénzkereséssel és a munkahellyel - vagy legfeljebb a konditeremmel?" Így tehát a Kramer kontra Kramer színpadi változatában Joanna Kramer, az anya, akit Kovács Patrícia formál majd meg az előadásban, valódi főszerephez jut.


Próba közben: Kovács Patrícia és Nagy Ervin (kép: www.orlaiprodukcio.hu)

A darab színpadra kerülését hosszas egyeztetés előzte meg, soká tartott a jogok megszerzése is, és az író sokáig változtatgatta, formálta a szöveget, még az olvasópróbák kezdetekor is alakult a darab. A Belvárosi Színházban bemutatásra kerülő előadás nem a szentimentális oldalát fogja meg ennek a történetnek - sokkal inkább fejtegeti az anyában lejátszódó változásokat, azt, hogy miért dönt úgy: saját magát helyezi a családja elébe. Világos tehát, hogy valami egészen különleges, új oldalát ismerheti meg a közönség a történetnek; érdemes tehát jegyet váltani az előadásra, melyet júniusban és júliusban összesen nyolc alkalommal lehet megnézni a Belvárosi Színházban.

***


Avery Corman: Kramer kontra Kramer
Fordította: Zöldi Gergely

Szereplők:
Nagy Ervin
Kovács Patrícia
Házi Zsombor / Házi Zajzon / Lukács Marcell / Gerő Soma
Cseh Judit
Egri Márta
Mertz Tibor
Ficzere Béla

Dramaturg: Zöldi Gergely
Díszlet: Sebő Rózsa
Jelmez: Cselényi Nóra
Videó: Mészáros Katalin
Rendezőasszisztens: Kis-Kádi Judit
Producer: Orlai Tibor
Rendező: Rába Roland

Előadások:
2012. június. 26. 20h
2012. június. 27. 20h
2012. június. 28. 20h
2012. június. 29. 20h
2012. június. 30. 20h
2012. július. 2. 20h
2012. július. 3. 20h
2012. július. 4. 20h

Helyszín: Belvárosi Színház
Bővebb infó: www.belvarosiszinhaz.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei