2012. szeptember 26.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Jadviga párnája a Belvárosi Színházban

Különleges előadással várja a Belvárosi Színház októbertől a közönséget: Závada Pál naplóregénye, a Jadviga párnája kerül a színpadra, Hargitai Iván rendezésében, Ónodi Eszterrel a címszerepben, az Orlai Produkciós Iroda jóvoltából. A bemutatóra 2012. október 12-én kerül sor.

Egy napló, három szerzővel. Egy napló, ami első hallásra is furcsa, legalábbis, ha a színpadon próbáljuk elképzelni. Pedig az alkotók állítják: működik. Závada Pál örök érvényű regényének három "írója" van: a naplót Ondris kezdi írni, majd halála után Jadviga, a felesége folytatja, végül pedig második fiuk, Miso is hozzáteszi a magáét. A történet egy szlovákiai magyar faluban játszódik, és az emberi konfliktusok mellett kiváló képet fest a korról: az első világháborútól a szlovák nemzeti ébredésen, a magyar Tanácsköztársaságon és a második világháborún át egészen a közelmúltig bezárólag.

Aki olvasta a Jadviga párnáját, talán értetlenül áll a dolog előtt: hogyan lehet egy ilyen jellegű regényt színre vinni? Hiszen a naplóforma mellett a könyv tele van levelekkel, jegyzetekkel, sőt, még egy novella is van benne. Úgy tűnik azonban, hogy mindez az alkotók számára nem akadály, a hangsúlyt ugyanis a szereplők egymáshoz való viszonyára helyezték, szerelem, barátság, árulás, féltékenység színezi a kisember életét, mindezt pedig a magyar történelembe ágyazva kapja a néző.

***


Závada Pál: Jadviga párnája
Helyszín: Belvárosi Színház
Bemutató időpontja: 2012. október 12. 20 óra
További előadások: 2012. október 13., október 14., október 25., november 4.
Szereplők: Ónodi Eszter, Pál András, Pokorny Lia, Takács Katalin, Gáspár Sándor, Lukáts Andor, Szikszai Rémusz, Lábodi Ádám
Díszlettervező: Cziegler Balázs
Jelmeztervező: Kárpáti Enikő
Dramaturg: Lőkös Ildikó
Producer: Orlai Tibor
Rendező: Hargitai Iván

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei