2012. december 2.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kiáll a szakma a Szegedi Szabadtéri Játékok leváltott vezetője mellett

December 1-jén a város közgyűlése leváltotta Bátyai Edinát a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyvezetői posztjáról. A rendezvény - és egyúttal a Regionális Összművészeti Központ - irányítására pályázatot írnak ki, az egyik lehetséges jelölt Kelemen Csaba egri színész, az Agria Nyári Játékok jelenlegi igazgatója.

Heves tiltakozást váltott ki szakmai körökben az a közgyűlési döntés, amely szerint bizalomvesztés indokával leváltották Bátyai Edinát a Szegedi Szabadtéri Játékok éléről. Botka László szocialista polgármester nem ért egyet a fideszes többség határozatával, ezért az önkormányzati törvényben rögzített hatáskörével élve nem írja azt alá. Emiatt tizenöt napon belül rendkívüli ülést kell tartani a témában, és ha a javaslat akkor is többséget szerez, automatikusan hatályba lép.

A történtek mögött többen politikai okokat sejtenek, főként, hogy a kulturális bizottság november 28-i ülésén már be is mutatta Bátyai általa javasolt utódját, Kelemen Csabát, és a művészeti vezetői posztra szánt Sasvári Sándort. A tervezett lépés ellen valamennyi szakmai szervezet tiltakozott, és internetes aláírásgyűjtés is indult Bátyai Edina mellett, aki a következő közleményt juttatta el a sajtónak:

"Az elkövetkezendő időszakot tekintve bízom abban, hogy a kialakult helyzet nem érinti a Szegedi Szabadtéri Játékok működését, nem sodorja veszélybe mindazt, amit többek közt Hont Ferenc, Hevesi Sándor, Juhász Gyula és Klebelsberg Kunó óta elődeim és jómagam legjobb tudásunkból, meggyőződésünkből és a szakma iránti elkötelezettségünkből és szeretetünkből fakadóan felépítettünk.

Úgy gondolom, hogy a 82 éves múlttal rendelkező fesztivál sikereit rendületlenül, elhivatott munkával kell folytatni. Hiszem, hogy azok a büszkeségre okot adó eredmények, művészi színvonal, szakmai elismertség, színházművészeti kapcsolatok, melyeket 2004 óta, igazgatásom alatt a fesztivál megszerzett, megtarthatók.

Legyen ez iránymutatás akkor, amikor Magyarország legjelentősebb nyári színházi fesztiváljának vezetéséről gondolkodunk. Bízom abban, hogy a körülmények ellenére tiszteletben tartható a szakmai minőség és a közönség évek óta tartó bizalma.

Mindezektől függetlenül értetlenül állok azelőtt, hogy érdemi indokok hiányában kívánnak dönteni az ügyben."

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei