2012. december 17.MTI
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Vidnyánszky Attila lesz a Nemzeti Színház új igazgatója

Jövő júliusban Vidnyánszky Attila váltja Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház élén. A debreceni Csokonai Színház jelenlegi igazgatója 2018. június 30-ig töltheti majd be új posztját. Az átadás-átvételt januártól miniszteri biztos segíti.

Balog Zoltán a szakmai bizottság véleménye alapján hozta meg döntését a Nemzeti Színház vezetői állásának betöltéséről, amelyre a jelenlegi vezérigazgató, Alföldi Róbert mellett a debreceni Csokonai Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila, Szennyai Mária színész és Hídvégi Miklós színész-rendező pályázott.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a négy pályázó közül Alföldi Róbert és Vidnyánszky Attila munkája felelt a kiírásban foglaltaknak. A szakmai bizottság tagjai írásban értékelték előzetesen a benyújtott pályázatokat, amelyek alapján a két érvényesen pályázó személyes meghallgatásáról döntöttek.

Vidnyánszky Attilát pályázata és a személyes meghallgatás alapján mindegyik bizottsági tag javasolta a Nemzeti Színház vezérigazgatói állásának betöltésére, Alföldi Róbert pályázatát 1 támogató szavazat mellett 4 tartózkodás és 4 nem szavazattal nem támogatottnak minősítette.

A Nemzeti Színház nem pusztán színház, hanem olyan intézmény, amelynek nemzeti értékeket kell képviselnie, közvetítenie. Ennek markáns megjelenése a benyújtott pályázatok alapján egyértelműen Vidnyánszky Attilától várható. A két pályázó közül ő az, aki maradéktalanul megfelel a nemzet első számú színházának vezetőjével szemben támasztott követelményeknek - fogalmazott Balog Zoltán.

Hozzátette: a közönség az elmúlt öt évben megismerhette az Alföldi Róbert által elképzelt színházat, ezt követően lehetőséget kell biztosítani másnak is arra, hogy megvalósíthassa elképzeléseit.

Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy a debreceni Csokonai Színházban, valamint a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházban elért eredményei alapján egyértelmű, hogy Vidnyánszky Attila nemcsak rendezőként, hanem intézményvezetőként is rendelkezik a Nemzeti Színház sikeres vezetéséhez szükséges képességekkel, tapasztalatokkal.

A tájékoztatón L. Simon László kultúráért felelős államtitkár elmondta: a szakmai bizottságnak két kiváló szakember remek pályázata között kellett döntenie. Az államtitkár úgy gondolja, olyan döntés született, ahol ténylegesen szakmai érvek érvényesültek. Megjegyezte: a miniszteri biztos kinevezésére azért van szükség, hogy az őszi évad szerződéseit úgy készítsék elő, hogy az új igazgató koncepciója érvényesülhessen.


Fotó: MTI/Mohai Balázs

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
pityesz 2012-12-24 07:05:47
Engem csak a műsor érdekel.
nem
regisztrált
Kobak 2012-12-19 13:02:36
Mi működik nagyon jól? Az, hogy egy másfél évszázados remekműből neoliberális bohócdarabot kreál az igazgató úr? Az tényleg jól működik, mondhatom. A talpnyaló kifejezést meg inkább hagyjuk, mert nem véletlenül volt ott Alföldi azon a poszton.
nem
regisztrált
Cucu 2012-12-18 20:26:59
Én biztosan nem teszem be a lábam a Nemzeti Színházba amíg ez a kultúrtalpnyaló igazgathatja. Remélem, hogy sokan leszünk, akik ezt így gondolják és teszik. Miért kell szétzúzni ami nagyon jól múködik? Sajnálom, hogy ez csak így megy!
nem
regisztrált
Kobak 2012-12-18 13:22:56
Jani, úgy, ahogy Alföldi művész úr az előző érában, ugye?

Sumi, elég szegényes lehet a kulturális életed, hogyha csak Alföldi miatt mentél volna.

Én a magam részéről adok esélyt Vidnyánszkynak.
nem
regisztrált
Sumi 2012-12-17 18:18:12
Eddig úgy éreztem, egyszer jó volna eljutni a Nemzetibe! Most már annyira nem is érdekel.
nem
regisztrált
Jani 2012-12-17 17:33:56
Megint egy csókos kapott abszolút hatalmat.
Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei