2013. május 3.MTI
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Bemutatta a Nemzeti műsortervét és új társulatát Vidnyánszky Attila

A tervek szerint több mint tíz bemutatót tart a jövő évadban a Nemzeti Színház, amelyet júliustól Vidnyánszky Attila vezet. A leendő igazgató pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: 14 új színész érkezik a társulathoz, amelynek jelenlegi 37 tagja közül 17-en maradnak a teátrumnál.

Vidnyánszky Attila elmondta: nehéz időszakon vannak túl, hiszen a szerződtetési folyamat normális körülmények között is megvisel egy társulatot, igazgatóváltás esetében pedig különösen.

Az eddigi társulatból Básti Juli, Blaskó Péter, Bodrogi Gyula, Farkas Dénes, Fehér Tibor, Martinovics Dorina, Mátyássy Bence, Nagy Mari, Sinkó László, Söptei Andrea, Szarvas József, Szatory Dávid, Tenki Réka, Tompos Kátya, Törőcsik Mari, Udvaros Dorottya és Újvári Zoltán marad a színháznál. Új tagként Bánsági Ildikó, Eperjes Károly, Horváth Lajos Ottó, Kristán Attila, Nagy-Kálózy Eszter, Rácz József, Revicky Gábor, Schnell Ádám, Szűcs Nelli, Tóth Auguszta, Tóth László, Trill Zsolt, Varga József és Földes László Hobo érkezik.

Az új vezető szavai szerint ez a társulatépítés első lépése, a jövőben a színház a budapesti és a kaposvári színművészeti egyetemmel is együttműködik. Közülük kerülnek ki azok a fiatal színészek, akik majd a Nemzeti társulatát gazdagítják - tette hozzá.

"Hiszünk abban, hogy a következő korszak megint a színészről fog szólni" - mondta, hozzáfűzve, hogy olyan színházat szeretne létrehozni, ahol a színészek kiteljesedhetnek, mert véleménye szerint a színházi szakma a színészen keresztül fog újra megerősödni.

Elmondta, hogy az első évadban Nagy Anna, Mécs Károly, Voith Ági, Huszárik Kata, Mátray László és Bogdán Zsolt is fellép a színházban. "Szeretnénk, ha kicsit mindenki a magáénak érezné a Nemzeti Színházat" - fogalmazott az igazgató. Hozzátette: szeretné, ha az egész szakmát érintő kérdések megoldásában vezető szerepet vállalna a színház, terveik között szerepel például egy színészi etikai kódex létrehozása is.

Kiemelte: a hagyomány, a korszerűség és a nemzetköziség hármasságát szem előtt tartva állították össze a műsort. A Nemzeti Színház szeptember 27-én Vidnyánszky Attila rendezésében Tamási Áron Vitéz lélek című művével nyitja meg az évadot. Május 26-án a Nemzeti Színház új vezetője és a produkció művészei személyesen kezdik el árusítani a jegyeket a Vörösmarty téren.

Novemberben - szintén a leendő igazgató rendezésében - Claudel és Honegger Johanna a máglyán című művéből készül előadás, amely mintegy 100 énekessel 70 fős nagyzenekarral valósul meg. Januárban Maár Gyula rendezésében Pilinszky János KZ-oratórium című művét mutatják be a Gobbi Hilda Színpadon.

Februárban Silviu Purcarete Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékát állítja színpadra. Ezzel párhuzamosan Galambos Péter rendezésében látható egy Kondor Béla művei alapján születő előadás: a Boldogságtöredék című produkciót egy trilógia harmadik részeként mutatják be, az első két előadást Debrecenben láthatták a nézők. Ezt követően Vidnyánszky Attila rendezésében tűzik műsorra márciusban a János vitézt, amelynek zenéjét Szarka Tamás írja, akivel a 2014/15-ös évadban A kis herceg bemutatójára is készülnek.

Tavasszal Viktor Rizsakov rendezésében láthatja a közönség Gorkij Éjjeli menedékhely című színművét. Andrzej Bubien lengyel rendező pedig Witold Gombrowicz Operett című darabját állítja színpadra. Az évad végén viszik színre Weöres Sándor Psyché című alkotását Vidnyánszky Attila rendezésében. Júliusban a Zsámbéki Színházi Bázissal és a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színházzal közös produkcióként Zelei Miklós Zoltán újratemetve című művét tűzik műsorra, szintén a leendő igazgató rendezésében.

Május végén derül ki, mi marad műsoron a jelenlegi repertoárból, amelyről az előadások túlnyomó többsége várhatóan lekerül - mondta az új igazgató, hozzáfűzve, hogy ezek pótlására 14, a debreceni és a beregszászi színházból meghívott előadást tűznek műsorra. A Nemzeti programjába építve többek között A szarvassá változott fiú, a Karnyóné, a Mesés férfiak szárnyakkal, a Liliomfi, a Bolha a fülbe és a Scapin furfangjai is látható lesz. A határon túli és a vidéki színházakkal való kapcsolatteremtés is fontos számukra - hangsúlyozta Vidnyánszky Attila.

Mint mondta, az évad végén, a 2014-es Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül nemzetközi színházi fesztivált szerveznek a nemzeti színházakra fókuszálva. Kitért arra is: négy, diplomával rendelkező fiatal kaphat kétéves ösztöndíjat a színháztól ősztől, emellett fordítói műhelyt is szerveznek és kiadói programot indítanak, werkkönyvek, tanulmánykötetek, drámák megjelentetésére, Nemzeti Játékszín címmel pedig évi 9 alkalommal megjelenő lapot hoznak létre.

Vidnyánszky Attila arról is beszélt, hogy a színház többek között a Magyar Írószövetséggel is együttműködik, a Bozsik Yvette Társulattal pedig együtt dolgozik.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
nemkárogó 2013-05-17 11:39:39
Akárki, akármit mond, annyiban biztosan jobb lesz az új igazgató, hogy nem viszi nyíltan, élőben szinpadra a melegszerelem mindenki által ismert pozicióját. Sajnos saját szememmel láttam és a hányiger kerülget azóta is. Remélem igaz, hiteles, hagyományokon alapuló KULTÚRÁT kapunk és nem egy alföldis fuck and carryt!!!!!
nem
regisztrált
Gaál István 2013-05-04 20:34:50
Már most sír a milliókért, és ő meg is fogja kapni!
Kaposvári tanár- jöjjenek a kaposváriak, Törőcsik /imádom/, igent mondott- rendezzen Maár, Eperjes a kurzus színésze- legyen pozíciója stb- Hát így megy ez nálunk. Vannak ezen kívül jó társulatok- ők meg oldják meg a problémáikat! Bár én is valahol a trianoni területen születtem volna! Most felragyogna nekem is a NAP!
nem
regisztrált
Bahacsi István 2013-05-04 19:09:05
Juj de jó lenne, ha egy etikai kódex arról is születne, hogy magyarországi magyarok is lehetőséghez jussanak ebben az országban. Hát Eperjes...Jaj, Hobo...minek?/ a nemzet színházába?/...Ennyi rendezés neki, mikor igazgat? - mit tud ő az elmúlt 40 valahány évről - hol volt, mit csinált, hogy ilyen "szép" lett a darabokhoz való viszonya?
Gondolom az életben semmiért sem kellett megküzdenie. Jó nekik! Nekünk meg őket dobta a gép!
nem
regisztrált
Lapaj 2013-05-04 01:55:34
Hát nem tudom...nem ismerem munkásságát, sem őt, de ahogy a sajtóban ill médiában megnyilvánul egyáltalán nem tűnik olyan rossz arcnak, mint amilyen hisztéria volt körülötte... kedves, alázatos, szimpatikus, intelligens, megérkezett, igazi profi szakembert és művészembert látok... sem nácit, sem valami elvetemült orbánpribéket nem észlelek benne... pedig én érzékeny vagyok az ilyesmire... egy jófej, szimpatikus pasas szerintem... de a fejébe nyilván még én sem látok bele... ,) ... és az hogy Eperjes, Hobo és Nagy-Kálózy kiáll mellette, számomra tökéletes hitelesítés...
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei