2007. november 7.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Horváth Charlie túl a negyvenen (koncertajánló)

Nem, nem fiatalítjuk kishazánk egyik legismertebb zenész-énekesét - szerencsére nincs is rá szükség -, a negyedik iksz betöltése jelen esetben csodálatos pályafutására vonatkozik. Ezt koronázza meg a művész 2007. november 10-én egy jubileumi koncerttel a Papp László Budapest Sportarénában.

Charlie (alias Horváth Károly) 1947-ben született, és alig múlt húsz éves, mikor a hatvanas években a Decca együttes tagjaként feltűnt. Rövid életű formációjukat kisebb-nagyobb átalakulás után követte az Olympia, amellyel elérték első igazi sikereiket, sőt, a határon túlra is hívták őket koncertezni. 1970-ben a csapaton belüli konfliktusok miatt feloszlottak.

Charlie ezután külföldön próbált szerencsét: a fekete kontinensen összeállt Afriaca formációban két és fél évig zenélt. Saját bevallása szerint ekkor alakult ki benne pályafutása végleges stílusirányzata, és szeretett bele végleg a funk és soul hangzásvilágba. A közel három évből fél évig Avas Zsuzsa énekelt a zenekarban, akit az angol Maurine Miller váltott. Később csatlakozott az együtteshez Horváth Csaba, és ekkor kezdett együtt játszani Tátrai Tiborral.
Hazánkba visszatérve beszállt az átalakított Generálba, amellyel szinte az egész kelet-európai régiót körbeturnézták, és többtízezres stadionokban koncerteztek. Különleges zenei effektet biztosított a konga, amelyet Charlie afrikai tartózkodása alatt ismert és szeretett meg. Második lemezük, a "Piros bicikli" azonban már nem szerepelt fényesen az eladási statisztikákon, ezért a bizonytalan ideig tartó szünet mellett döntöttek, amely véglegesnek bizonyult.

Két évre ismét összeállt az Olympia, svájci és skandináv körútjaik újabb kihívás elé állították az addigra Magyarországon maximális elismerést kivívó zenészt. Ennek ékes bizonyítéka, hogy 1982-ben őt kérték fel a "Jézus Krisztus Szupersztár" főszerepére, amit rövid gondolkodási idő után visszautasított. Hogy döntése mennyire volt helyes, arra a tíz évig együtt zenélő Pannonia Express adta meg a választ, no, meg a világ minden pontján megtartott koncertek, Ázsiától Amerikáig.

A kilencvenes évek elején kezdett együtt dolgozni Tátraival, és az itthon magáról hosszú ideig keveset hallató énekes-zenész rövidesen ismét a reflektorok középpontjába került rekedtes hangjával, lezser stílusával. Számos díj, teltházas koncert és éjjel-nappal a rádióból szóló sikerszámok (Hajnali szél; New York, New York) után döntött úgy, hogy szólókarrierbe kezd, ami a mai napig tart.
1994-es bemutatkozó albuma gyémántlemez lett, ezzel rögtön meg is szerezte a MAHASZ-nál az "Év Albuma" díjat. Azóta minden évben jelent meg lemeze, 1999-ben és 2004-ben Greatest Hits és Greatest Hits 2 néven adott ki válogatásokat.

1998-ban Magyarországot Charlie képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon, Birmingham-ben a "Holnap már nem lesz szomorú" című számot adta elő, és ezzel a huszonharmadik helyet szerezte meg. (Abban az évben egyébként az izraeli egyslágeres transzvesztita énekes, Dana International nyerte meg a tehetségkutató versenyt.)

Horváth Charlie (szinte) a magyar zenei életben kapható összes díjat bezsebelte már, ezeken felül megkapta 1998-ban a Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztjét, 2001-ben a Westel Életműdíját, 2003-ban pedig a Budapest Díjat és a "Kőbánya díszpolgára" díjat.

*

Charlie és barátai koncert

Időpont: 2007. november 10. 19:30

Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna

Jegyárak:
Ülő: 5.900 - 15.000 Ft
Álló: 7.500 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei