2007. november 19.Pákozdi Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Határon túli magyarok zenéje

Vannak, akik úgy gondolják, az államhatárnál nem ér véget kultúránk. A szomszédos országok magyar nyelvű közösségei százképpen őrzik és művelik a magyar zenét, mégis, nehéz áttörniük a határok szabta akadályokat.

A Periferic Records (Stereo Kft.) ezért úgy döntött, pártfogásába veszi a határon túli zenészeket, hogy minél szélesebb hazai körben válhasson ismertté művészetük.
2001 óta hívnak meg határon túli magyar zenészeket, hogy együtt zenéljenek az anyaországi muzsikusokkal - így a mesterek, az adatközlők együtt játszanak a mesterré vált tanítványokkal.

2003-ban még a koncertszervezésnél is tovább mentek: a Zeneakadémián bejelentették, hogy nagy számú CD-t adományoznak Kárpátalja, a Felvidék, Erdély és a Vajdaság egy-egy református könyvtárának. A felhívásra nagyon sok hozzájuk hasonlóan gondolkodó lemezkiadó csatlakozott, és egy-egy református kezelésű könyvtárban 450 különböző CD-vel indíthatták útjára a zenetárat.

2005. november 16-án a Thália Színház volt a helyszíne a soron következő "IV. Határon Túli Magyarok Zenéje" gálakoncertnek, amely egyúttal az "Öt koncert - öt ország - öt nemzet" CD-adományozással egybekötött sorozat ünnepi nyitókoncertje is volt. Ezt követően, a téli hónapokban került megrendezésre az a négy koncert Révkomárom, Beregszász, Kolozsvár és Szabadka egy-egy helyszínén, amelyek keretében ténylegesen átadták a könyvtáraknak a hanghordozókat.

Ezzel az induló adománnyal új hagyományt szeretnének teremteni, és az évente megjelenő új hazai kiadványok eljuttatásával folyamatosan bővíteni a választékot.
Az ellenszolgáltatás nélküli felajánlás célja az, hogy a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és a Vajdaságban élő magyarokhoz eljusson az anyaországban hanghordozón megjelent zenei kultúra, valamint az, hogy e térségek kölcsönösen bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak egymás művészeinek ünnepi koncertek és fesztiválok szervezésével.
Idénre immáron Magyarország 75 hanglemezkiadója csatlakozott felhívásukhoz, hogy a bennünket körülölelő 7 ország egy-egy könyvtárának nagy mennyiségű és nagy értékű CD-t (kb. 6 millió Ft), zenei tékát adhassanak minden évben.

A most megjelent, a 2005/2006-os koncertsorozat felvételeit tartalmazó "Határon túli magyarok zenéje" dupla CD-n a Bástya citerazenekar, Agócs Gergely, Kerekes együttes + Tímár testvérek + Demeter Erika, Vujicsics + Söndörgő, Bakos Árpád + Pálfi Ervin, Pál Lajos és zenekara, Kormorán, Dongó, Ivánovics Tünde, Rozsdamaró, Misztrál muzsikál.

Minden, ily módon kiadott dupla CD árából 2000 Ft a Határon Túli Magyarok Zenéje Alapot támogatja.
Ha ügyüket Ön is fontosnak érzi, segítsen nekik a következő elérhetőségek valamelyikén:
Cím: Stereo Kft. - 1114 Budapest Bartók Béla út 59.
Bankszámlaszám: MKB 10300002-20353245-00003285

A VI. Határon Túli Magyarok Zenéje "8 koncert - 8 ország - egy nemzet" koncertgála 2007. november 27-én, a MOM-ban várja a látogatókat, ahol Agócs Gergely, Gryllus Vilmos, Gryllus Dániel, a Magyar Tekerőzenekar és a Muzsikás együttes lépnek fel.*

Koncerthelyszín: MOM, XII. Csörsz u. 18.
Időpont: 2007. november 27. 19.00
Jegyek: 2500 Ft
Információ: www.perifericrecords.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei