2007. december 19.Zsirai Tibor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Szájról szájra - Világzene karácsonyra a Millenárison

Bognár Szilvia, Szalóki Ági és Herczku Ágnes neve már külön-külön is jól cseng a magyar népzene dallamvilágára és az egyéb folk és dzsessz elemekre fogékony fülek számára, így sejthető, ha a három aranytorkú pacsirta egyszerre száll "ágról ágra" (akár az ének "szájról szájra"), abból csakis valami hatalmas sülhet ki karácsonykor.

Az utóbbi pár évben útjára indult egy mozgalom, mely lassanként kitaposatlan ösvényekre csalta a magyar népdalvilágot, új tartalommal, hangulattal töltve fel kiszáradtnak hitt kútjait. Gondoljunk csak akár az Anima Sound System, a Makám (mindkettő énekesnője volt Bognár Szilvia), akár az Ökrös együttes és a Besh o droM (Szalóki Ági) szárnybontogatásaira. Vagy az olyan tehetségekre, akik puszta hangjukkal arra késztették a hallgatókat, hogy felkapják a fejüket, ha magyar népdalt hallottak (Herczku Szilvia, a Magyar Állami Népi Együttes énekes szólistája, a Fonó zenekar énekese).

Az autentikus elemeket felváltotta a dzsessz, másutt az elektro, olyan plusszal ruházva fel az amúgy is értékes, mélyen gyökerező alapokat, amire nehéz is lett volna ennyi tehetség láttán rosszat mondani. Ha külön utakon is, ők mindhárman rátaláltak arra a bizonyos többletre, amely képes volt újraéleszteni a műfaj régi fényét.
És a friss vér úgy látszik, jót tett a dolognak, mert ismét ott vagyunk a világzene színpadain.

Bognár, Szalóki, Herczku - a három éllovas énekesnő karácsony alkalmából "Szájról szájra" címmel szervez estet a Millenárison, s tárja a nagyérdemű elé tudását, újabb anyagait, no és mérhetetlen tapasztalatát.

Mellettük nem kisebb nevek gondoskodnak az igényes zenéről, mint Nikola Parov, a Zsarátnok együttes vezéregyénisége, Mester László, a magyar népzenei élet meghatározó alakja, vagy Kovács Zoltán (Bognár Szilvia férje, többek közt a Szalóki Ági Quintett tagja).
Ebből is látható, profi örömzenéről van itt szó. Muzsikusbarátok közös produkciójáról, melyet mély barátságuk és közös zenei érdeklődésük elegye ihletett.

Az előadásban a magyar népdalkincs dallamai olvadnak össze a dzsessz improvizatív elemeivel, mellettük más népek hangjai keverednek el saját folyamaink hordalékával, s hoznak létre egzotikumuk által valami borzongatóan újat, vagy éppen rokondallamaink okán valami lélekemelően gyönyörűségeset.

Mert a zene mindenkié. Benne mindenki megtalálhatja önmagát, s megértetheti másokkal, mi lakik a bensőjében. A zene mindenkire hat. Nem szabhatnak neki határokat mesterségesen húzott vonalak, nem némíthatják el a "bábeli sorompók".

Aki ellátogat december végén a Millenáris Teátrumba, minden bizonnyal magával hozhat egy darabot az érzésből, hogy valójában minden egy a teremtett világban.

(A "Szájról szájra" album november végén került a boltokba, a FolkEurópa Kiadó gondozásában.)


*

Helyszín: Millenáris, Teátrum
Időpont: 2007. december 22. (szombat) 20.00 óra

Jegyár: 2000/2500 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei