2007. december 20.Szabó G. István
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Unikum dzsesszrajongóknak - Karácsonyi mise Benkó-módra

Az 1957-ben alakult Benkó Dixieland Band, Magyarország legnépszerűbb jazz együttese minden bizonnyal beírja magát a zenetörténelembe, hiszen először vállalkoztak arra a világon, hogy a karácsonyi igeliturgiára New Orleans-i zeneművet komponáljanak, és azt, klasszikus kórussal színesítve, egyházi szertartáson mutassák be.

Az ötven éves pályafutásuk alatt elért sikereik révén méltán ismert és elismert együttes tagjai, hazánk és a "hagyományos" dzsessz utazó nagykövetei, most igazi csemegével kápráztatják el december 29-én a közönséget. A "Christmas Mass - Karácsonyi Mise" címet viselő darab eredetisége, a teljes egészében a Benkó Dixieland Band tagjai által komponált zene pompás előadása, a tradicionális jazz mise tökéletes és mélyreható hangzása, valamint a klasszikus kórussal való szerves együttélés olyan élménnyel ajándékozza meg a széksorokban ülőket, melyre eddig még soha nem volt példa.

A fellépésük alapjául szolgáló Karácsonyi Misét 2007 októberében jelentették meg hanglemezen, mely hívőknél és nem hívőknél egyaránt kirobbanó sikert aratott. Rögtön utána rengeteg felkérés érkezett hozzájuk számos kórustól, hogy a zenedarabot teljesen egészében hagyományos zeneműformára dolgozzák át, valamint az improvizatív részeket utólag kottázzák le. Így lehetővé válik a későbbiekben, hogy a misét a világ bármely színpadán klasszikus zenészekkel előadhassák.

A mise születéséről, az alkotás folyamatáról, az előadásban résztvevő személyekről, a mise celebrált és hagyományos zenemű változatáról díszkiadásban hanghordozó és könyv is megjelent, ami meglepetésként tartalmazza a hanganyag teljes kottatárát.

Azok, akik ellátogatnak erre a minden tekintetben rendhagyó koncertre, egy életre szóló különleges élménnyel lesznek gazdagabbak, ráadásul szemtanúi lehetnek az ősszel megjelent hanglemez ősbemutatójának.

*

Benkó Dixieland Band: "Christmas Mass - Karácsonyi Mise"
Helyszín: Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Időpont: 2007. december 29. szombat 19:30 - 22:00

A misét előadják:
Halmos Vilmos - zongora, Nagy Jenő - bendzsó, Kelemen Zsolt - bőgő, Kovacsevics Gábor -dob, Zoltán Béla - trombita, Nagy Iván - pozan, Benkó Sándor - klarinét

Közreműködik: Berki Tamás - ének, Szalóky Béla - rézfúvósok, Lázár István - trombita, Mikó Ilona - ütők, Dennert Árpád - klarinét, valamint a Nyíregyházi Cantemus Vegyes Kar, a Honvéd Férfikar és a Nemzeti Énekkar egyesített kórusa, vezényel: Szabó Dénes

Producer és zenei rendezõ: Benkó Sándor

Jegyek: megvásárolhatók a Művészetek Palotája jegypénztárában, valamint megrendelhetők az együttes hivatalos honlapján (www.benko-dixie.hu).

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei