2007. december 21.Nádor Gábor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Rain Dogs és Braindogs - Tom Waits behajózott

Az Artemovszk38, röviden A38 hajón évek óta egymást követik a jobbnál jobb együttesek koncertjei. December 5-én a The Braindogs örvendeztette meg a kíváncsi közönséget. Mind a csapat "összetevője" (öt magyar, egy osztrák, és egy angol zenész alkotja), mind a zenéjük eklektikus: bluest, rockot, countryt ugyanúgy játszanak, mint cha-cha-cha-t.

Bár nem szokásom december elején gondoskodni a karácsonyi ajándékokról, a koncert után bizony kényszert éreztem, hogy nyakamba vegyem a várost, és feltúrjak néhány zeneboltot Tom Waits albumok után. Szerencsére (vagy szerencsétlenségemre) számtalan kiadvány köszönhető a zenésznek, ezért hát önzőn kisajátítva egy fejhallgatót, több órát eltöltöttem rekedt hangja bűvöletében. Bár a boltban néhányan szúrós szemmel pillogattak felém, akcióm végül sikerrel zárult: négy cédét szorongatva hagytam végül magára a kissé feldúlt alkalmazottakat. No, de kit érdekel, legalább megvannak a karácsonyi ajándékok. Ha másnak nem, majd nekem tökéletesen megfelelnek...

Ha Tom Waits-szel nem is, de szerzeményeivel találkozhattak azok, akik december 5-én az A38-ra látogattak: a The Braindogs magyar tagjai olyan zenészek, akik zenei és zeneszerzői tehetségüket egyaránt bizonyították már: Kiss Tibor (ének, gitár, perc) és Varga Líviusz (ének, perc) a Quimby-ből, Frenk (ének, dob, zongora és gitár) és Varga Laca (basszusgitár) a Hiperkarmából, Nagy Szabolcs (zongora) a HoBo Blues Band-ből. Az ő zenei és énektudásukat egészíti ki, és teszi még fantasztikusabbá Ian Siegal (ének, gitár) Angliából és Ripoff Raskolnikov (ének, gitár) Ausztriából.

Immár négy éve létezik ez a felállás. Eredetileg Tom Waits ötvennegyedik születésnapjára alakultak, és kezdték el játszani a Los Angeles-i érces hangú mester szerzeményeit.
Tom Waits zenész-énekes-színész szinte kultikus figurának számít a szakmában, holott ő maga ritkán áll reflektorfényben, számai is többnyire más, közismert előadók feldolgozása által váltak ismertté, mint amilyen például Bruce Springsteen vagy Rod Stewart. Blues, dzsessz és vaudeville-elemeket felvonultató bús-kesernyés, helyenként bizarr balladáira mégis rátaláltak a populáris zenei ösvényről letérni akaró muzsikusok. Magyarországon is több zenekar játssza a számait: a The Braindogs mellett HoBo BB, a Cabaret Medbrano és Nemes Zoltán.
(A vaudeville népszerű varieté-műsor, amolyan cirkuszi show volt az 1880-as évektől az 1930-as évekig az Egyesült Államokban és Kanadában, ahol komoly- és könnyűzenészek mellett táncosok, akrobaták és bűvészek szórakoztatták a közönséget.)

Este kilenckor már mindenki izgatottan várta a The Braindogs megjelenését a hajószínpadon. Szerencsére a zenészek nem várakoztatták sokáig a kíváncsi közönséget: 21:20-ra Ian Siegal teljes bőrruházatban, a kezében gitárral már a mikrofon előtt állt.
Az előadás alatt a sokféle zenész sorra bemutatta tudományát. A magyar tagok igazán kitettek magukért: Kiss Tibor a harmadik szám elején kezébe vette titkos fegyverét, egy rendőrségi hangosbemondót, és azon keresztül énekelt; Líviusz is a maga pörgős-megállíthatatlan módján adta elő a dalokat, köztük a híres Ice Cream Man-t.

Ian Siegal, Európa egyik legjobb férfi soul-blues énekesének hangja egyenesen elringatta a közönséget: a háromszáz férőhelyes koncertterem ugyanis tele volt emberekkel, s az ütemes mozgás következtében, lévén egy hajón, kellemesen ringtunk.

Ripoff Raskolnikov a hazánkban legtöbbet koncertező külföldi muzsikus (a paksi Fesztiválok elképzelhetetlenek nélküle), immáron húsz éve jár hozzánk az idén ötvenéves zenész. Főleg a bluesban bizonyította eddig a tehetségét, de a koncert alatt ő énekelte a country jellegű számokat is.

A tizennegyedik szám körül egy igazi kuriózummal leptek meg minket: csak Nagy Szabolcs maradt a színpadon, a zongora mögött, majd a pódium mögül előviharzott Póka Angéla és egy dal erejéig elkápráztatott minket csodálatos, igazi dzsesszes hangjával. (Aki nem tudja, honnan ismerős: Ő az a lány, aki a legutóbbi Megasztár harmadik helyezette volt, jelenleg pedig Szabolccsal dolgozik egy közös albumon.)

Az ember teljesen belefeledkezett a sokszínűségbe, és csak azon vette észre az idő múlását, hogy a koncert hevében Ian fokozatosan megszabadult a bőcuccaitól: először a kabátját vetette le, aztán az ingjét, végül csak egy mellény maradt rajta (no, meg a nadrág).
Frenk a dobok mögül lépésben haladt előre, a színpad elejére. Kezdetben a zongoránál mutatta meg, mire képes, ahol énekkel is kísérte önmagát, majd egy duettet gitározott és énekelt Ian-nal.
Varga Laca nem tűnt ki a többiek közül, neki az Unterman szerepe jutott - basszusgitárjával ő támasztotta alá a többiek muzsikáját, bár azért időnként kellemes szólókat is sikerült produkálnia.

Kisebb megállásokkal két órán keresztül örömzenélt az együttes, még a visszatapsolás után sem bírták abbahagyni, szinte belefeledkeztek a dallamokba, így aztán fél tizenkettő után ért véget a koncert - de ezt nem bánta senki sem.


Azoknak, akik nem ismerik Tom Waits munkásságát, íme egy, a könnyebben emészthető dalok közül.

Rain Dogs
Album: Rain Dogs (1985)
Szöveg: Tom Waits

Inside a broken clock
Splashing the wine
With all the Rain Dogs
Taxi, we'd rather walk.
Huddle a doorway with the Rain Dogs
For i am a Rain Dog, too.

Kórus

Oh, how we danced and we swallowed the night
For it was all ripe for dreamin
Oh, how we danced away
All of the lights
We've always been out of our minds.

The Rum pours strong and thin
Beat out the dustman
With the Rain Dogs
Aboard a shipwreck train
Give my umbrella to the Rain Dogs
For I am a Rain Dog, too.

Oh, how we danced with the
Rose of Tralee
Her long hair black as a raven
Oh, how we danced and you
Whispered to me
You'll never be going back home,
You'll never be going back home.

Kórus

(forrás: lyricsmania.com)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei