2008. január 3.Pohner Anikó
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Pillangókisasszony - Puccini remeke a Müpa színpadán

Idilli környezetben, virágba boruló cseresznyefák árnyai közt szövődő románc; egy szerelmes japán lány és egy önhitt amerikai tengerésztiszt tragédiába torkolló kapcsolatának története. Giacomo Puccini talán legnépszerűbb operája, a Pillangókisasszony - a zeneszerző-óriás születésének 150. évfordulója alkalmából - neves hazai és külföldi művészek közreműködésével január 7-én és 9-én kerül színre a Művészetek Palotájában.

A zeneszerzőt a Pillangókisasszony megalkotására egy londoni látogatása alkalmával megtekintett színházi előadás, David Belasco "Madam Butterfly" című egyfelvonásos darabja ihlette. Cso-cso-szán, a jobb és nemesebb életre vágyó gésa megindító története Puccinit - sokak szerint - munkásságának legjobb, technikailag legkifinomultabb operájának létrehozására inspirálta.

Az előadás a Müpa-ban már hagyományosnak mondható, részben szcenírozott darabok sorát bővíti (az előadásmód lényege, hogy a produkciók csak jelzésszerűen alkalmazott díszletek és jelmezek segítségével kerülnek bemutatásra), mégpedig igazi nemzetközi szereposztásban.
A címszerepet a fiatal örmény szoprán, Karine Babajanian énekli, aki Cso-cso-szán szerepében Németország számos operaházában már sikert-sikerre halmozott.
A Pinkertont megformáló drámai tenor, Giuseppe Giacomini szintén otthonosan mozog Puccini darabjaiban, hisz éppen ebben a szerepben tűnt fel 1966-ban, Vercelliben, s azóta is sikerrel járja a világ nagy operaszínpadait.
Sharpless szerepében az olasz baritont, Roberto Servile-t hallhatjuk, aki Luciano Pavarotti oldalán, a Bohémélet Marcello-jának megelevenítésével hívta fel magára a figyelmet, s vált az operarajongók körében a Puccini-darabok egyik legkiválóbbnak tartott közvetítőjévé.
A nemzetközi sztárénekesek mellett természetesen nagyszerű magyar művészek is fellépnek, úgy mint Wiedemann Bernadett (Szuzuki) és Markovics Erika (Kate).

*
Cím: Pillangókisasszony
Szerző: Giacomo Puccini
Rendező: Káel Csaba
Vezényel: Pier Giorgio Morandi
Közreműködik: A Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara
Karigazgató: Szabó Sipos Máté

Az előadások helyszíne: Művészetek Palotája, Budapest, Komor Marcell u. 1.
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Időpontok:
2008. január 7. (hétfő) és 9. (szerda) - 19.00 órától
Jegyárak: 2.200.-Ft, 3.100.-Ft, 4.500.-Ft, 5.600.-Ft

Jegyek a Művészetek Palotájának jegypénztárában, illetve interneten a www.mupa.hu oldalon, a program menüpontjánál igényelhetők.
A Művészetek Palotájának jegypénztárában üdülési csekk, illetve Sodexho kultúra utalvány beváltásával is vásárolhatók belépőjegyek!

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei