2008. január 24.Zsirai Tibor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

20 éves a Smashing Pumpkins - Zeitgeist a Sportarénában

Billy Corgan sosem pihen. A maximalizmusáról elhíresült dalszövegíró, énekes, zenész 2007-2008-as turnéja keretében ismét a Smashing Pumpkins frontembereként áll a nagyérdemű elé, s látogat el hazánkba - megújult erővel, szókimondóbb, keményebb hangzással.

A Smashing Pumpkins 1988-ban alakult, Chicagóban. A kezdetben Billy Corgan-ből, James Iha-ból és D’Arcy Wretzky-ből verbuvált csapat Jimmy Chamberlain csatlakozásával vált a rock-történet a mai napig egyik legsikeresebb bandájává.

Miután 1991-ben egy helyi kiadó, a Limited Potential vállalkozott rá, hogy megjelenteti "I Am The One" című maxijukat, a nagylemezes szerződésre sem kellett sokáig várni. Corgan mindenre részletre kiterjedő munkájának és maximalizmusának eredményeképp még ugyanazon évben megjelent első nagylemezük is - a "Gish" - a Virgin Records gondozásában. Ezzel az anyaggal már olyan sztárok előzenekaraként turnézhattak, mint a Nirvana, a Red Hot Chili Peppers, vagy a Guns N’ Roses.
Második lemezük, a "Siamese Dreams" bombaként robbant 1993-ban. Ezek a dalok hozták meg az igazi népszerűséget a négyesnek. Mint főattrakciók léphettek színpadra a világ minden pontján, a csapból is ők folytak. Ezt követte a kritikusok szerint pályájuk csúcsát jelentő, majd’ 100 perces "Mellon Collie and the Infinite Sadness", és a valamivel kisebb port kavaró "Adore"

Számtalan belső viszály és drogprobléma vezetett az ezredforduló után a banda teljes széteséséhez. Ugyan még születtek próbálkozások (Machina, Machina II), ám ezek már nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.
Addigra viszont öt nagylemez, majd’ harminc maxi, számtalan koncertfelvétel, best of, illetve B-sides korong gondoskodott arról, hogy nevük soha ne merülhessen feledésbe. Mindemellett pedig a zenekar olyan filmekhez asszisztált, mint David Lynch Lost Highway-e, a Mel Gibson rendezte Váltságdíj, a Batman és Robin, vagy napjaink egyik legnagyobb mega-mozija, a Transformers. Corgan a szünet éveiben készítette el Jonas Akerlund Por (Spun) című drog-mozijának zenéjét is, illetve hozzájárult a Stigmata sikeréhez egy dal erejéig.

Csak várni kellett, hogy a banda újra színre lépjen...

Tavaly nyárra végül kikerült a Corgan-Chamberlain páros által jegyzett "Zeitgeist", mely a nagy visszatérést hivatott jelezni a Pumpkins-rajongók számára. Az albumon szereplő valamennyi hangszert Corgan játszott fel a stúdió lemezre (kivéve persze a dobot), minek eredményeként az előző albumoknál valamivel keményebb, szókimondóbb, letisztultabb, ám cseppet sem leegyszerűsödött dallamvilággal megáldott korong került a polcokra.
A 2007-08-as turné idejére három újabb taggal bővült a korábban kétszemélyesre fogyatkozott zenekar. Jeff Schroeder gitárossal, Ginger Reyes basszusgitárossal és Lisa Harriton billentyűssel indultak útra ismét, ezúttal Európa meghódítására.
Január 29-én érkeznek Magyarországra, és adnak ízelítőt itthon is az új Smashing Pumpkins hangzásból.

*

SAJNOS A BUDAPESTRE TERVEZETT KONCERT ELMARAD!
A zenekar legközelebb január 30-án Prágában, illetve 31-én Bécsben lép fel.
(bővebb információk a turnéállomásokról: www.smashingpumpkins.com)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei