2008. január 30.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Dario Marianelli: Atonement (a Vágy és vezeklés című film zenéje)

Néhány napja kezdték el vetíteni a hazai mozik az angol kortárs író, Ian McEwan regénye alapján született "Vágy és vezeklés" (Atonement) című filmet. A műből Joe Wright kerekített szívszaggató szerelmi (film)drámát, teli vággyal, vezekléssel és szemet gyönyörködtető képekkel. A mozi bemutatásával egyidőben került a zenepiacra "Atonement" címmel a produkció teljes zenéjét tartalmazó CD.

A filmzene több szempontból is egy különleges műfaj. Egyrészt rajta is múlik, hogy a mozi sorsa siker vagy bukás lesz. Másrészt - függetlenül attól, hogy hányszor láttuk már az adott alkotást - annak a muzsikáját igenis újra fel kell fedeznünk. Nem véletlen a felfedezés szó, ugyanis a filmen belül általában csak momentumokat hallhatunk az egyes felvételekből - a produkció "zenei háttere" csak egy filmzene-albumról bontakozik ki teljes egészében.Nincs ez másként a "Vágy és vezeklés" dallamaival sem, melyek Dario Marianelli nevéhez fűződnek (korábban szintén ő komponált muzsikát a "Büszkeség és balítélet", a "Grimm" és a "V mint vérbosszú" című mozikhoz). A közel egy órányi műsoridő alatt 15, leginkább a klasszikus zene világát idéző - nagyzenekarral kísért - kompozíciót hallhatunk.
Az album a Benjamin Wallfisch által vezetett zenekar, aThe English Chamber Orchestra továbbá két kórus, a Dunkirk Choir és a Bede College Choir közreműködésével készült, közös munkájuk eredménye pedig egy változatos előadás lett, melyben a hangszerek éppolyan élők, mint az emberi hang.

Egy romantikus film muzsikája szinte elképzelhetetlen zongora nélkül. Az alkotóknak - Jean-Yves Thibaudet személyében - nem akármilyen zongoristatehetséget sikerült megnyerniük. Csak elkezdi, s aztán játszik és játszik véget nem érően, a zene pedig valami transzcendens világba repít bennünket. Különösen igaz ez az album záró felvétele, a Clair de Lune (Debussy) esetén.

Köszönhetően az érzelmes vonósoknak és fúvósoknak, valamint a tiszta és valószerű zongorajátéknak, a felvétel hangulata - akár maga a film - gyorsan hatalmába keríti a hallgatót.
Akinek tetszett a "Vágy és vezeklés" szép, de fájdalmas szerelmi története, azoknak biztosan nagy élményt fog nyújtani a filmzene is. Hozzá kell tenni, hogy ez a zenei produkció a film nélkül is életképes, annyira komplett, teljes élményt nyújtó.

Az album a 2008-as Golden Globe díját is elnyerte filmzene-kategóriában, emellett jelölték az idei Oscar-ra is.

*

Dario Marianelli: Atonement (a Vágy és vezeklés című film zenéje)
Hossz: 50:31
Megjelenés éve: 2008. január
Megvásárolható: www.bookline.hu
Ár: 3981,- HUF
Kiadó: Universal Music

Kapcsolódó cikkeink:
Szenvedély a kosztüm alatt - Vágy és vezeklés
Vágy és vezeklés (Atonement) - megrázó mese önzésről és szerelemről
A 80. Oscar-díjátadás jelöltjei - Sztrájk vagy fényűzés Hollywoodban?

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei