2008. február 5.Czékus Mihály
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Hangulatzene - Michaela Rabitsch and Robert Pawlik Quartet: Moods

Napjaink számítógép-központú zenei világában mindig kellemes élmény akusztikus hangszereken játszott zeneszámokat hallgatni. Kit ne csábítana Santana gitárvirtuozitása, tüzelne fel Herbie Hancock zongorajátéka, vagy éppen ki ne kapna lángra, ha meghallja Benny Goodman klarinétozását - csak hogy néhány klasszikust említsünk. Akár jazz, akár blues, rock, funky vagy a manapság oly divatos világzene, szerencsére egyre több zenész választja a "természetes" hangzást az elektronikával szemben.

A mostani ajánlóban hazánkban szinte ismeretlen előadókról esik szó, akik azonban megérdemlik a figyelmet, hiszen igényes zenével szolgálják ki közönségüket.

Két osztrák művész: Michaela Rabitsch (többek között a Two of a Kind, Hypersax, Just for Funk, Ladybirds, MBB, Con Moto és különböző Big Band-ek trombitása) és Robert Pawlik (sok más zenekar mellett a Two of a Kind, Funky Stew, Jazz Terminators, Fatal, Broadway Bigband jazzgitárosa) 1997-ben gondolt egyet, és létrehozta saját "mini formációját". Közös munkájuk első gyümölcse 2005-ben a "Just the Two of Us" című - főként örökzöldeket tartalmazó - album volt, majd elmúlt három évben sok más érdekes dolog is történt az előadók háza táján: egyrészt körbeturnézták Európát, másrészt a duó - Karl Sayer (nagybőgő) és Joris Dudli (dobok) csatlakozásával - quartetté alakult.

2008 első lemezei között ott üdvözölhetjük a "nagy" együttes "Moods" címet viselő új korongját is. A korábbi lemez koncepciójától eltérően a mostani repertoárban kizárólag saját szerzemények kaptak helyet. A hangzásvilág is jelentősen megváltozott, a hangsúly egyértelműen a jazz felé tolódott el, persze a produkció a stíluson belül igen széles palettán mozog: hallhatunk latinos ritmusokat ("In Silent Moments"), afro-jazzt ("Afrika") és megízlelhetjük a kubai zenei ízeket is ("Tren Número Uno"). Az albumon közel fele-fele arányban kaptak helyet az instrumentális és a vokális felvételek. A szerzemények vélhetően mindenkit meg fognak győzni arról, hogy Michaela Rabitsch éppolyan jól tud a trombitán játszani, mint ahogyan énekelni.

Szerencsére a szerzők nem az "írjunk 1-2 fajsúlyos számot, majd azok valahogyan csak elviszik a vállukon az egész albumot" című közismert klisében gondolkodtak. A korongra 10 kellemes atmoszférájú, egyenrangú számot álmodtak. Szinte mindegyik kompozíció ad valami maradandót a hallgatónak - egyrészt Michaela hangjának köszönhetően, amit nem lehet megunni, másrészt a remek dallamvilág által. A "Moods" kötelező hallgatnivaló azok számára, akik szeretnének egy kicsit kiszabadulni abból a zenei világból, amit a média épít fel agyonjátszott dalokból.

Ma már szinte meg sem lepődünk azon, ha egy nemzetközi projekt stáblistájában magyar neveket olvashatunk. Ez most sincs másként, vendégmuzsikusként Horváth Kornél "viszi" - nem is akármilyen színvonalon - az ütős szekciót.

Aki szereti az igényes zenét és vágyik valami újra a hazai kínálaton kívül, annak bátran ajánlható a korong.

(képek: michaelarabitsch.com)

*

Michaela Rabitsch & Robert Pawlik Quartet: Moods
Hossz: 50:23
Megjelenés éve: 2008.
Megvásárolható: Az előadó honlapjáról és a nemzetközi internetes áruházakban
Ár: 16 EUR
Honlap: www.michaelarabitsch.com


Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei